AKTUALNO / VIJESTI

ispraćaji s puno ljudi

Epidemiološke mjere ne vrijede za sprovode poznatih: 'Osim mjera, treba razmotriti i kontekst'

Jesmo li svi jednaki ili postoje i 'jednakiji' od drugih?

Dok je epidemije, bit će i mjera, ali i nedosljednosti kad je u pitanju njihovo provođenje, a osobito kažnjavanje. Okupljanje više od 25 osoba zabranjeno je svugdje, pa tako i na sprovodima, no ipak, kad su u pitanju poznate osobe, to ne vrijedi. Jesmo li svi jednaki ili postoje i 'jednakiji' od drugih? O tome se danas raspravljalo i na zagrebačkom i na nacionalnom stožeru. 

Virus i skok u dalj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na sprovodu Miroslava Tuđmana virus nije bio šampion skoka u dalj. A na sprovodu Milana Bandića, čini se, jest. Tako nekako je zvučalo pojašnjenje ministra Beroša na što je točno mislio tom svojom izjavom. 

''Jer se tada referiralo na prethodni pogreb kad su mjere bile, a tome sam i svjedočio jer sam na tom pogrebu bio za razliku od jučer, vrlo primjerene. Gdje su redari ukazivali svakom gdje može biti, gdje ne može biti, gdje su bile trake i gdje je bila udaljenost. Dakle, u tom kontekstu sam govorio o virusu koji ne može preskočiti udaljenost od tri-četiri metra i zaraziti nekog'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Udruga Glas poduzetnika za organizaciju prosvjeda na zagrebačkom trgu kažnjena je s 30 000 kuna. Postoji mogućnost da se isto dogodi i Gradu Zagrebu zbog organizacije sprovoda gradonačelnika Bandića. 

''O tome će nadležne službe odnosno služba ravnateljstva civilne zaštite razmišljati i donijeti eventualno odgovarajuće odluke. Ja u ovom trenutku ne mogu, naravno, prejudicirati konkretno što će biti njihov zaključak'', izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

A on može biti ili rješenje o prekršaju ili optužni prijedlog ili oboje. Iz nacionalnog stožera kažu i kako je organizacija bila u nadležnosti gradskog stožera civilne zaštite. 

''Koja je moja ovlast da zabranim bilo kom sugrađaninu 'nemojte doći''', upitala je Olivera Majić, načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

''Situacija u kojoj se nalazimo uistinu zahtjeva da osim mjera razmotrimo i kontekst, a ovo je bio kontekst za koji se ovaj stožer pokušao pripremiti. Nismo pozivali nikoga da dođe na ispraćaj, ali smo mislili da je epidemiološki mudrije, ispravnije, korektnije, pripremiti se za sve predviđene situacije'', rekla je Majić.

''I dok se cijela priča vrti oko posljednjih ispraćaja političara nitko nije zazivao kažnjavanje okupljanja za Balaševića u Puli ili splitskoj pjaci. No, čini se, ovakvi tulumi mladih u Zagrebu više neće proći nekažnjeno'', kazala je Majić.

''To je sad taktika postupanja. Znamo da u tom segmentu surađuju i postrojbe civilne zaštite, komunalne službe, policija. Oni će, siguran sam, razgovarati o metodologiji, taktici i djelovanja. To nije neka stvar koja se baš najavljuje prije nego što s dogodi'', izjavio je Božinović.

Ne ali jesu najavljene strože mjere svih neformalnih druženja.

Izdvojeno


Reci što misliš!