AKTUALNO / VIJESTI

nepažnja

Portir karlovačke bolnice se zabrbljao, pa rampom poklopio automobil pacijentice - mora joj platiti popravak, iako nikako ne priznaje krivnju

Portir karlovačke bolnice se zabrbljao, pa rampom poklopio automobil pacijentice - mora joj platiti popravak, iako nikako ne priznaje krivnju

Nije pazila, a drugi su mi trubili, pravda se on

Portir Opće bolnice Karlovac tužio je svojeg poslodavca tražeći poništavanje njihove odluke kojom je odgovoran za štetu prema gospođi čije vozilo je poklopio rampom, no izgubio je sud te im sada mora platiti 3500 kuna sudskih troškova te još namiriti 3100 kuna, koliko su oni platili za saniranje štete.

Evo kako izgleda kronologija u ovom slučaju. Portir se žali u tužbi kako je poslodavac 2017. godine donio odluku kojom ga je obvezao na isplatu naknade štete, koju su oni morali isplatiti ženi kojoj ju je on svojom nepažnjom prouzročio. Zbilo se to 24. svibnja 2017. oko 11.55 sati na ulazu u Opću bolnicu Karlovac, kada je on spustio pokretni branik rampe na osobni automobil gospođe koja je nailazila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

On tvrdi kako je incident prouzročila dotična gospođa.

- Navedene rampe služe za regulaciju prometa, pa svako vozilo koje ulazi i izlazi mora tome prilagoditi vožnju i pričekati da mu bude osiguran slobodan prolaz. Upravo to nije učinila vozačica, kada je vidjela da se rampa polako spušta, umjesto da stane i čeka novu regulaciju i otvaranje prolaza, dodala je brzinu pri čemu je pogrešni ocijenila brzinu spuštanja rampe i u nju udarila - kaže portir, tvrdeći kako nije povrijedio obveze iz radnog odnosa, nije uzrokovao nikakvu štetu, a još manje bi za nju mogao odgovarati.


U vrijeme štetnog događaja stajao je vani, kaže, i gledao prema cesti koja vodi do Odjela psihijatrije i koja ide lagano uzbrdo i vidio je da dolazi vozilo, digao je rampu i vozilo je prošlo. Nakon što je auto prošao pogledao je dolazi li drugo vozilo iz istog smjera iza istog vozila koje je propustio te je potom vidio da 20 do 30 metara nema nikakvog vozila, radi čega je dao znak da spusti rampu.

Obzirom da su na gornjem ulazu stajala vozila koji su nestrpljivo zvučnim znakom "trubila", tužitelj se okrenuo na kratko i stisnuo drugi gumb da propusti vozila koja izlaze iz bolnice po gornjoj cesti, a za vrijeme dok se gornja rampa spuštala. Kada je pustio vozila koja idu po gornjoj cesti, ponovno se okrenuo desno i vidio da auto stoji i rampa je bila na polovici "šofer šajbe", u tom je trenutku već gospođa izašla van.

No, iz Bolnice navode kako njihov djelatnik neistinito tumači tijek događanja. Navode da on nije upotrijebio pažnju koju bi upotrijebio svaki prosječni čovjek te je krajnjom nepažnjom prouzročio materijalnu štetu. Tvrde da je tužitelj bio dužan prije spuštanja branika utvrditi da li se na kolniku ispod branika nalazi vozilo ili ne.

Oštećena vozačica je izjavila da je išla u bolnicu na terapiju. Portir je, kaže ona, podigao rampu te kada je ona krenula oko 2 metra tada ju je rampa udarila. Stala je, vidjela tužitelja da stoji sa jednom osobom i razgovara. Rampa ju je udarila pola metra s desne strane prozora suvozača po krovu. Navodi da je tužitelj došao do nje i rekao da će on to platiti, ali je ona zvala policiju a tužitelj pravnicu Mariju Kovačić. Navodi da je morala stati jer je rampa bila spuštena, kada je tužitelj podigao rampu ona je krenula. Tužitelj je u vrijeme štetnog događaja stajao van kućice, s nekim pričao i držao u ruci daljinski.

Bolnička pravnica kaže da se tužitelju to već nekoliko puta dogodilo i da mu je nekoliko puta rekla da pazi. Ističe kako bi ga oni premjestili na drugo radno mjesto ali ima zdravstveno uvjerenje da ne može raditi drugi posao osim ovaj koji sada radi. Tužitelj je osposobljen za rad s rampama, ima daljinski za obje rampe i isti vidi kada auto dolazi do rampe, ima veliku preglednost. Navodi da on često razgovara s ljudima.

Sud je poklonio vjeru svima, osim portiru, koji je često mijenjao iskaze.

Izdvojeno


Reci što misliš!