AKTUALNO / VIJESTI

teški zločin

Na današnji dan okončan je krvavi pokolj generala Koradea: Ubio je petero ljudi, među njima i karlovačkog policajca, pa presudio sebi

Na današnji dan okončan je krvavi pokolj generala Koradea: Ubio je petero ljudi, među njima i karlovačkog policajca, pa presudio sebi

Nakon krvavog pohoda u rodnoj Velikoj Veterničkoj, gdje je ubio petero ljudi, na današnji dan prije 13 godina, presudio je i sebi

General bojnik Ivan Korade, pokojni je general Hrvatske vojske i zapovjednik u Domovinskom ratu koji se proslavio postavljanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja Knina.

Nakon krvavog pohoda koji je započeo krajem ožujka 2008. godine u rodnoj Velikoj Veterničkoj, gdje je ubio petero ljudi, na današnji dan prije 13 godina, presudio je i sebi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva žrtva Koradea pokolja je bio Davor Petriš. Rastrojeni general presudio mu je u vikendici u Vitešincu. Prethodno su se posvađali i potukli. Rastrojeni Korade je nasrnuo na Petriša jer nije poslušao njegovu zapovijed i pošao pronaći mladiće s kojima se general prethodno sukobio u jednom varaždinskom restoranu. Pucao mu je u glavu, a tijelo je pronađeno 26. ožujka 2008. godine.

Pola sata nakon ponoći, 27. ožujka 2008., krenuo je prema kući 64-godišnjeg Franje Kosa, s kojim je imao nerazjašnjenih poslova još iz vremena prije rata. Kod Kosa je bio i Vlado Knok. Kosa je ubio, a Knoka ranio.

Nakon otprilike sat vremena je upao u kuću u Velikoj Veterničkoj gdje je ubio Ciliku Hudić i njezina 15-godišnjeg unuka.

Tisuće policajaca pretraživalo je teren dok se Korade skrivao u vikendici samo nekoliko stotina metara udaljenoj od svoje kuće u Velikoj Veterničkoj. Kad je shvatio da se policijski obruč oko njega opasno steže, Korade je iz napuštene vikendice zapucao prema policiji i smrtno ranio Marija Kusanića (32), pripadnika MUP-ovih ''Kobri''.

Kusanićevi kolege uzvratili su paljbu i pod mecima prenijeli ranjenog policajca u vozilo koje ga je trebalo odvesti do zlatarskog Doma zdravlja. No, nažalost je iskrvario.

2. travnja 2008. godine, policija je isključila javnu rasvjetu u Velikoj Veterničkoj. Nekoliko stotina metara od kuće u kojoj se Korade skrivao, postavljen je buldožer koji je blokirao put. No, od akcije nije bilo ništa.

Idući dan, 3. travnja 2008. godine, policija je i dalje u blokadi držala Koradeovu kuću. Oko podneva je policiji naređeno da okonča potragu.

Policija je pretraživala područje dvije županije, a u cijeloj akciji sudjelovalo je oko 3600 policajaca svih rodova policije i iz gotovo svih policijskih uprava u Hrvatskoj. Dignuti su i vojni i policijski helikopter.

Nešto poslije podneva 3. travnja 2008. policijski pas nanjušio je trag za koji se pretpostavilo da pripada Ivanu Koradeu. Oko 13.30 sati zapucalo je iz kuće Franje Truntića, no već oko 15 sati tim Specijalne policije upao je u vikendicu i našao Koradea mrtvog.

Izdvojeno


Reci što misliš!