AKTUALNO / VIJESTI

PISALA MINISTRU

Udomiteljica iz Karlovca pisala ministru Aladroviću: Doživljavamo napade i prepušteni smo sami sebi umjesto da sustav stane iza nas

Udomiteljica iz Karlovca pisala ministru Aladroviću: Doživljavamo napade i prepušteni smo sami sebi umjesto da sustav stane iza nas
PIXELL

Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način.

Nakon slučaja koji je zgrozio cijelu Hrvatsku, a izgubljen je život djeteta, ponovo su na vidjelo izašli problemi koji se godinama sustavno ne rješavaju unatoč brojnim apelima i upozorenjima da nešto "debelo" ne štima.

Naime, udomiteljica iz Karlovca Marina Novaković Matanić uputila je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću otvoreno pismo u kojem upravo govori o brojnim problemima s kojima se udomitelji susreću. Zbog velikog interesa javnosti pismo prenosimo u cijelosti... 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poštovani ministre Aladroviću,

šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s Vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djeca koja su udomljena u našim obiteljima. Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas nema i dalje niti traga.

Možda da ste iz prve ruke čuli od nas sve naše probleme možda bi nešto pokrenuli i ne izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi. U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas. 

Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas. Dapače naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj, i koliko puta se dogodi kada dođe do suda izvještaj i mišljenje udomitelja se niti najmanje ne uvažava i potpuna kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. 

Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način. A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana. 

S poštovanjem, udomiteljica  Marina Novaković Matanić

Izdvojeno


Reci što misliš!