AKTUALNO / VIJESTI

dugotrajni simptomi

Znanstvenici analiziraju slučajeve: Pacijenti s dugim Covidom kažu da su nakon ovoga primijetili znatno poboljšanje simptoma

Znanstvenici analiziraju slučajeve: Pacijenti s dugim Covidom kažu da su nakon ovoga primijetili znatno poboljšanje simptoma
Željko Lukunić/PIXELL

Zasad nema opširnih, službenih studija o ovakvim slučajevima pacijenata nakon primljenog cjepiva

Znanstvenici su počeli analizirati slučajeve pacijenata koji kažu da im je cjepivo protiv koronavirusa počelo ublažavati simptome dugog Covida, piše CNN.

Profesorica humanističkih znanosti i autorica Jessamyn Smyth nada se da će joj obje doze cjepiva napokon ukloniti simptome dugog Covida koje ima već godinu dana. Nakon što se zarazila u ožujku prošle godine, Smyth kaže da je mjesecima nastavila osjećati određene simptome: Ostajala je bez daha, imala je nepravilne i ubrzane otkucaje srca, proljev i neobičan osip na koži. Kao i mnogi pacijenti s dugim Covidom, osjećala je i kronični umor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nakon što je primila prvu dozu cjepiva Pfizer, kaže da je uslijedila promjena. Unutar nekoliko tjedana, sve je manje osjećala umor, a nakon druge doze, stanje se nastavljalo poboljšavati.

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, 10 do 30 posto pacijenata koji se zaraze Covidom-19, imaju dugotrajne simptome.

Zasad nema opširnih, službenih studija o ovakvim slučajevima pacijenata nakon primljenog cjepiva. Studija iz Velike Britanije koja još nije recenzirana, usporedila je rezultate hospitaliziranih Covid pacijenata koji su se cijepili, i onih koji nisu primili cjepivo. 23 posto onih koji su se cijepili rekli su da su im se simptomi ublažili, a 15 posto onih koji se nisu cijepili također su rekli da se osjećaju bolje. Doduše, studija je uključivala uzorak od 44 pacijenta.

''Stotine pacijenata za koje smo se brinuli govore da se osjećaju bolje nakon što su primili cjepivo. Jedna od teorija za objašnjenje dugog Covida jest da se neki pacijenti jednostavno nisu mogli riješiti virusa, ali kada su primili cjepivo, uspjeli su stvoriti pravi imunološki odgovor. To bi moglo biti rješenje'', kazao je dr. Daniel Griffin, sa sveučilišta Columbia.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!