AKTUALNO / VIJESTI

ČEKAJU SE GOSTI

Kako će se ove godine spašavati korona sezona u Hrvatskoj? Jeftiniji testovi za turiste, 'Stay Safe in Croatia'...

Kako će se ove godine spašavati korona sezona u Hrvatskoj? Jeftiniji testovi za turiste, 'Stay Safe in Croatia'...

Cijepljenje turističkih djelatnika i sufinanciranje brzih antigenskih testova - dio je plana spašavanja glavnog saveznika hrvatskog BDP-a – turizma

Cijepljenje turističkih djelatnika i sufinanciranje brzih antigenskih testova - dio je plana spašavanja glavnog saveznika hrvatskog BDP-a – turizma. Sufinanciranje COVID testova za turiste počelo je u Zagrebu, a isto očekuju i na Jadranu.

Testiranje u sanitetskom vozilu u centru Zagreba prvog su dana iskoristili tek rijetki turisti. "Sutra ujutro putujemo nazad. Sad je neki novi zakon u Njemačkoj, moramo pokazati taj PCR test pri ulasku u zemlju", kazao je Zvonko Novak iz Njemačke. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Trebamo jer letimo u Italiju, i saznali smo preko radija, baka je čula za ovo testiranje", kazala je Zagrepčanka Mila Tomašić Srdar. 

Turistička zajednica snosi 50 posto troška

Rezultati antigenskih testova gotovi su za 15 minuta dok je za PCR potrebno pričekati 24 sata. "Test ima svoju cijenu i ona iznosi za brzi antigenski test 250 kuna dok je za PCR test 750 kuna. I Turistička zajednica grada Zagreba snosi 50 posto troška testiranja", rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienefeld. 

Kako bi poslali poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija punktovi za testiranja uskoro će se uvesti i u više gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Mi svi u lokalnim destinacijama ćemo također financijski pomoći kako bi našim gostima financijski olakšali sva ta testiranja i na taj način ih također privukli da se odluče za našu destinaciju", kazala je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

U Splitu oko tisuću turista

Ključno za veći dolazak gostiju ipak će biti smanjenje broja zaraženih. No i sada ima onih koji su, unatoč pandemiji, odlučili putovati. U Splitu ih je oko tisuću.

"Kada slušam svoje osjećaje što trebam ili ne trebam učiniti ništa mi ne govori protiv toga", kaže Madhava Muck iz Njemačke. 

"Isto je u svim državama pa zašto ne uživati u drugim zemljama jer su mjere poprilično jednake svugdje", kaže Marieke Alberts iz Nizozemske. 

Mjera se pridržavaju i u splitskom hotelu u kojem imaju sve više stranih gostiju. "Aplicirali smo za Stay Safe in Croatia. Sobe se redovno čiste, dezinficiraju i prozračuju. Cijeli hotel je stalno otvoren kako bi strujao zrak", kaže voditelj recepcije u hotelu Jure Maslać. 

Traže otpis paušala, poreza i prireza na dohodak

Za razliku od hotela privatni iznajmljivači i ove godine će ovisiti o last minute rezervacijama. Kako bi ostvarili barem nekakav prihod resornom su ministarstvu uputili nekoliko zahtjeva. 

"Otpis prve rate paušala, poreza i prireza na dohodak. Isto tako tražili smo za iznajmljivače kojima nije evidentiran nikakav dolazak gostiju da im se ne naplaćuje, odnosno otpiše turistička pristojba i turistička članarina", kazala je voditeljica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri HGK - ŽK Split Gordana Piteša.

Na odgovore još uvijek čekaju, a sve više njih u međuvremenu se odlučuje i na odjavu apartmana.

Izdvojeno


Reci što misliš!