AKTUALNO / VIJESTI

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina zbog kancerogenog sastojka koji nije odobren u Europskoj uniji

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina zbog kancerogenog sastojka koji nije odobren u Europskoj uniji
Pixabay.com

U EU je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična tvar

Zbog povećane količine etilen oksida s polica se povlače sjemenke sezama iz Indije distributera tvrtke A.N.PEK, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o proizvodu lota SRSS/G-284/20-21 s rokom uporabe 30.01.2022.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla te direktivom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podsjetimo, Hrvatska i ostale europske zemlje već su mjesecima preplavljene kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od sezama prošle godine, a nastavlja se i ove. 

Europska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična tvar, a osim toga nije odobrena za uporabu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

Izdvojeno


Reci što misliš!