AKTUALNO / VIJESTI

MASOVNO CIJEPLJENJE

U Hrvatskoj je do danas cjepivo primilo više od 480 tisuća ljudi, dio njih ima i nuspojave, a kako si cijeli proces mogu olakšati savjetuju i liječnici i nutricionisti

U Hrvatskoj je do danas cjepivo primilo više od 480 tisuća ljudi, dio njih ima i nuspojave, a kako si cijeli proces mogu olakšati savjetuju i liječnici i nutricionisti
Jurica Galoic/PIXSELL

I liječnici upozoravaju na najčešće popratne reakcije cjepiva, ali i na lijekove koje treba uzeti.

Masovno cijepljenje na zagrebačkom velesajmu se nastavlja, od danas i u dvije smjene - pa i broj cijepljenih značajno raste. U Hrvatskoj je do danas cjepivo primilo više od 480 tisuća ljudi, dio njih ima i nuspojave, a kako si cijeli proces mogu olakšati savjetuju i liječnici i nutricionisti.

Cijeli dan red za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu jednako dug, no u paviljonu gužve i nervoze nema, najprije prijava pa cijepljenje, a potom i čekanje prije odlaska kući.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nismo dvojili, cijepljeni smo točno u minut kako smo naručeni tako da je ovo fantastično", rekao je Ivan Crnek, Zagreb.  I dalje traje druga faza pa cjepivo primaju stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a oni mlađu uskoro bi mogli doći na red.

"Treća faza će početi kad dobijemo upute od Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, svi mi iščekujemo tu treću fazu, nadamo se da će biti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna", rekla je Cecilija Rotim, glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Do 18 sati AstraZenecom u Zagrebu je cijepljeno više od 3000 ljudi, oni koji odbiju cjepivo, a prijavili su se na platformi cijepi se idu na kraj reda, no to nije slučaj i za one koji su naručeni preko obiteljskih liječnika.

"Osobe koje su odbile kod liječnika, a uz preporuku liječnika bit će pozvane od tog liječnika kad dođe neko drugo cjepivo", rekla je Rotim.  Svi su dobili i jasne upute.

"Ako će biti temperatura da se nešto uzme, ako dođe do zgrušavanja, a Bože moj, ma čitali smo na internetu, ima uputa", rekla je Ivanka Crnek, Zagreb.

I liječnici upozoravaju na najčešće popratne reakcije cjepiva, ali i na lijekove koje treba uzeti.

"Crvenilo na mjestu uboda, bolnost na mjestu uboda, ili neki opći osjećaj temperature ili viroze to je neko stanje koje je vrlo uobičajeno. odmorite i izbjegnite neki značajniji fizički napor, svakako neki od lijekova protiv upale ili temperature prije svega paracetamol ili nestereoidni antireumatici mogu pomoći", priča Miro Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Zapad.

Pomoći može i pravilna prehrana. Važno je izbjegavati prženu hranu, uzimati dovoljno tekućine, no ne i zaslađenih sokova.

"Ne preporuča se konzumacija alkohola niti pića s puno kofeina, isto tako ni onih koja imaju CO2 jer mogu izazvati kolike što možemo pripisati kontraindikacijama, sva hrana treba biti lako probavljiva, poželjno da je kuhana i da ne eksperimentiramo s novim namirnicama", objasnila je Olja Martinić, nutricionistica i dijetetičarka.

Dvodnevna temperatura nakon cijepljenja, tvrde stručnjaci, ne bi trebala biti problem, no ako potraje dulje potrebno je zatražiti liječničku pomoć. 

Izdvojeno


Reci što misliš!