AKTUALNO / VIJESTI

(NE)ŽELJENI PROJEKT

Udruge ne odustaju: Od Županije i Kodosa čekaju očitovanje o Babinoj gori, pisali i predsjedniku, premijeru... i sve ih pozvali na obilazak u subotu

Udruge ne odustaju: Od Županije i Kodosa čekaju očitovanje o Babinoj gori, pisali i predsjedniku, premijeru... i sve ih pozvali na obilazak u subotu

Udruge i aktiviste zanima koliko će koštati ponovni odabir izvođača radova CGO-a, ali i koliki su troškovi Kodosa od njegova osnivanja

- Odgovore čekamo već deset dana, a u međuvremenu smo o svemu izvijestili predsjednike RH i Vlade, vlast, udruge, novinare, kaže Žarko Kotur iz Građanske inicijative Karlovac, potvrđujući da još nisu dobili odgovore na dopise upućene Marini Furdek Hajdin, karlovačkoj županici i predsjednici Skupštine Kodosa, te Mariji Tufeković, direktorici te tvrtke.

U njima je 17 udruga i aktivista iz cijele Hrvatske, između ostalog, tražilo odgovore na pitanja koliko će koštati ponovljena procedura odabira izvođača radova na RCGO Babina gora, ali i koliki su troškovi Kodosa od njegova osnivanja. Dopise su uputili 3. travnja, nakon što se doznalo da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila odluku o projektiranju i izvođenju radova Centra za gospodarenje otpadom Babina gora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U njima navode da je na 32 stranice obrazloženo zašto su poništene odlike o odabiru izvođača, te dodaju:

- Iz tog Rješenja da se iščitati puno propusta i nestručnosti prilikom izrade potrebne dokumentacije za odabir izvođača radova. Ne želimo ulazi u pojedinačna obrazloženja jer za to postoji predsjednica Skupštine, Martina Furdek Hajdin, predstavnici članova Društva – Grada Karlovca, Grada Ogulina, Grada Duge Rese, Grada Ozlja i Grada Slunja od koje očekujemo da se očituju na rješenje i objasne zabrinutim građanima koje eto interesira između ostalog i tko je platio 100 000 00 kuna kazne koja se navodi u rješenju. Otkud su nametnuta ta sredstva i tko će odgovarati za trošenje javnog novca koji je potrošen zbog nestručnosti odgovorne osobe prilikom postupka javne nabave. To svakako nije mali novac a uplatili smo ga mi porezni obveznici da bi ga netko nemilice trošio. Koliko je ukupna šteta koje je uzrokovalo navedeno rješenje odnosno koliko će koštati ponovljena procedura odabira projektanta i odabira izrađivača radova na RCGO Babina Gora i naravno tko će to platiti, ponovno?

https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/3935708/u-karlovackoj-zupaniji-uvjereni-da-je-gradnja-centra-za-gospodarenje-otpada-babina-gora-cist-stojimo-iza-tog-projekta/

Ono što bi posebno tražili je da nam se da ukupno financijsko izvješte o potrošenim sredstvima u tvrtki KODOS d.o.o. od osnivanja. Za plaće, najam prostora, režije, troškovi kupnje službenog auta i njegovi troškovi, dnevnice, putovanja, itd.. Naravno i troškovi svih mogućih Studija poput tri SUNO iz 2009, 2010 i 2011 g. pa Studija isplativosti da ne nabrajamo sve ostale studije koje su rađene tijekom svih tih godina. Mislimo da se u konačnici radi o veoma velikoj sumi novca za koje se moglo riješiti zbrinjavanje otpada u našoj Županiji kao na otoku Krku i Prelogu. Nakon svih ovih godina danas imamo jedno veliko ništa osim ogromnog devastiranog prostora za megalomanski regionalni CGO koji je odabrao štovani bivši županijski pročelnik Marinko Maradin.

Napominjemo da nismo dobili odgovor na naš zahtjev, a dobili ste ga uredno urudžbirano. Geološko istraživanje nije urađeno, a pokušavate odabrati izvođača radova, naravno i seizmičko – tektonska istraživanja nisu urađena. To se radi na početku projekta i moraju biti ugrađena u SUNO.

Naravno da ćemo o ovome slučaju obavijestiti prvenstveno, Premijera Republike Hrvatske gosp. Plenkovića, Predsjednika Republike Hrvatske gosp. Milanovića, novinare, i naravno sve relevantne čimbenike u EU Parlamentu pa neka svi uživaju čitajući kako se troši javni novac u Hrvatskoj, stoji u priopćenju koje potpisuje 17 potpisnika.

Dok čekaju odgovore, udruge i aktivisti koji već godinama upozoravaju da nikakvom centru za gospodarenje otpadom nije mjesto na izvorištima pitke vode, u subotu pripremaju "izlet" na Babinu goru. 

Pozvani su svi: građani, stručnjaci, političari... da dođu u subotu, 17. travnja na Babinu goru, od 13 do 15 sati, i uvjere se zašto se zalažu za reviziju donesenih odluka o izgradnji RCGO na njoj.

- Očekujemo sve, uključujući i premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, poručio je Kotur.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!