AKTUALNO / VIJESTI

BORBA S KORONOM

U ponoć istječu mjere, sastaje se Znanstveni savjet: Evo kakva je strategija i planira li Stožer nove restrikcije

U ponoć istječu mjere, sastaje se Znanstveni savjet: Evo kakva je strategija i planira li Stožer nove restrikcije
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Razumijemo da su uskoro izbori, ali stvar je mnogo šira. Ovo je zapravo početak borbe koja će trajati cijelo ljeto"

U ponoć istječu aktualne mjere Stožera na nacionalnoj razini, a u Banskim dvorima sastaje se Zanstveni savjet kako bi odlučio što će biti dalje. Sastanak počinje u 9:30 sati, a izjave nakon njega možete pratiti uživo na našem portalu. 

Podsjetimo, 31. ožujka Nacionalni stožer je donio tri odluke kojima su, uz manje izmjene, produžene tada aktualne mjere. Zbog rasta brojki, zabranjen je sport u zatvorenom osim za vrhunske sportaše kao i rad dječjih igraonica te održavanje radionica za djecu. No, sve ostale mjere ostale su iste kao i do tada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stožer sad mora donijeti nove odluke, odnosno produžiti ili mijenjati mjere koje su sada na snazi. Kako doznaje Index, ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih promjena u odnosu na one koje su sada na snazi.

I dalje su glavna strategija donošenje mjera na lokalnoj, odnosno županijskoj razini. Ovoga su tjedna nove, strože, mjere donesene za Zagrebačku, Osječko-baranjsku, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Najstrože mjere uvela je Primorsko-goranska županija, gdje je od ponedjeljka na snazi djelomični lockdown. 

Stožer, navode, u ovom trenutku ne planira ni zatvaranje terasa kafića, ni teretana, ali ni bilo kakvo drugo značajnije postrožavanje mjera u cijeloj Hrvatskoj. Nikakvih promjena ne bi trebalo biti ni u odluci o granicama.

Konačna odluka ipak još nije donesena jer se čeka sjednica Znanstvenog savjeta i novi poadaci o zaraženima. Jučer ih je bilo 3099 što je gotovo dvostruko više nego prije tjedan dana, a preminulih je bilo čak 41. 

"Lokalni pristup se pokazao učinkovitim i opravdanim. Imamo dobar primjer dubrovačkog područja gdje su bile na snazi strože mjere i sada su se počeli otvarati. Ne bi imalo smisla njima uvoditi nove restrikcije", rekao je Indexov sugovornik blizak Stožeru upozoravajući kako su strože mjere ipak moguće ako brojke budu dramatične. 

I u sljedećim danima u Stožeru očekuju prijedloge strožih mjera iz još županija. Osim kad je u pitanju Zagreb koji je usprkos visokim brojkama zatražio popuštanje od Nacionalnog stožera i to u dijelu koji se odnosi na održavanje sajmova na otvorenom. 

"Županije moraju spuštati incidenciju, one to sigurno mogu efikasnije raditi nego što bismo to mogli raditi na nacionalnoj razini. Razumijemo da su uskoro izbori, ali stvar je mnogo šira. Ovo je zapravo početak borbe koja će trajati cijelo ljeto, kako bismo imali sezonu, a riječ je o borbi za što manju incidenciju. To je nešto što će druge zemlje pratiti, prije svega Njemačka", naglašava Indexov izvor blizak Stožeru.

Izdvojeno


Reci što misliš!