AKTUALNO / VIJESTI

nepravomoćno

Vojnik na Kamenskom pao s ljestvi dok je uređivao vojnički klub, tužio RH i dobio odštetu: "Ljestve je koristio na mekoj podlozi, kriv je poslodavac"

Vojnik na Kamenskom pao s ljestvi dok je uređivao vojnički klub, tužio RH i dobio odštetu:
iliustracija / Marin Tironi / Pixsell

Država mu mora platiti oko 35.000 kuna.

Republika Hrvatska morat će isplatiti vojniku Hrvatske vojske iz Karlovca odštetu od 24.520 kuna, kao i trošak postupka od 9.250 kuna, jer ja pao s ljestvi i ozlijedio ručni zglob, odlučio je tako Općinski sud u Karlovcu. Pad se dogodio 26. siječnja 2018. godine u vojarni Kamensko.

Iz prijave ozljede na radu proizlazi i utvrđeno je da je tužitelj ozlijeđen u vojarni Kamensko prilikom brisanja limenih ploča s krpom na baraci-vojnom klubu, koristeći "A" ljestve, kada je jedna strana ljestvi propala u zemlju i došlo je do njihova izvrtanja. Pad se dogodio s vidine od oko dva metra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svojem iskazu vojnik je naveo da mu je brisanje ploča bio radni zadatak, jer su bile prljave. Popeo se na lojtre, na predzadnju stepenicu i počeo brisati lim. Zemlja je bila vlažna te su lojtre pale, a on s njih na trticu, te je ostao bez zraka. Nije odmah primjetio da je ozlijedio ruku. Navodi da se toga dana valjda stotinu puta popeo na lojtru.

Tužena Republika Hrvatska ne spori da se zbio pad u vojarni tijekom obavljanja radova, kao i ozljeda koju je vojnik pritom zadobio, no navode da je u sklopu zapovijedi koje su se odnosila na izvođenje tih radova zapovijeđeno da se tijekom pripreme i provedbe radnih zadaća potrebno pridržavati svih propisanih mjera zaštote na radu, te da na strani tuženika nije bilo propusta po pitanju pridržavanja mjera opreza i sigurnosnih standarda rada, te je do ozljeđivanja tužitelja došlo zbog njegove nepažnje, te da tuženik štetni događaj nije mogao predvidjeti niti ga izbjeći ili otkloniti njegove posljedice.

. U konkretnom slučaju radi se o odgovornosti od opasne stvari jer ljestve (drvene tzv. A ljestve) visine oko dva metra, na mekanoj i vlažnoj i blatnoj zemljanoj podlozi
predstavljaju opasnu stvar, a tužitelj je u okviru dobivenog radnog zadatka morao koristiti ljestve i penjati se na njih, a tužena je bila dužna osigurati korištenje ljestvi
kao opasne stvari na siguran način, tj. osigurati da se ljestve koriste na adekvatnoj podlozi na kojoj ne prijeti opasnost od propadanja ljestvi zbog mekane podloge, odnosno osigurati sigurne i adekvatne ljestve za sigurno korištenje na mekanoj podlozi, te se suprotno navodima tužene ne radi o događaju čije posljedice tužena
nije mogla predvidjeti, izbjeći ni otkloniti - obrazložio je sud svoju odluku.

Izdvojeno


Reci što misliš!