AKTUALNO / VIJESTI

neophodni modeli

Precizno i u detalje: Evo kako studenti geodezije 3D skenerima i dronovima pomažu da obnova nakon potresa počne čim prije

Dok studenti geodezije ne završe svoj posao, obnova ne može početi

Iako se čini kao da obnova od potresa još nije ni počela, sada se odvijaju manje vidljivi, ali neophodni radovi koji joj prethode. 3D skenerima i dronovima do u detalje su snimljene mirogojske arkade i ostali spomenici kulture oštećeni u potresu, inače prvi put tako dokumentirani, a sve je to preduvjet za bilo kakav početak obnove.

Dok studenti geodezije, koji već mjesec dana skeniraju i snimaju mirogojske arkade, ne završe svoj posao, obnova ne može početi. Za nekoliko dana znat će točno gdje je na arkadama pukotina u zidu, a gdje je samo otpala žbuka.

''Sad skener odašilje laserske zrake koje se odbijaju od površine crkve, vraćaju se prema skeneru i mi zapravo dovijemo oblak točaka. I na temelju skupa oblaka točaka znači jako puno sitnih točkica - mi dobijemo 3D model'', rekla je Lucija Brajković, asistentica na Geodetskom fakultetu.
 

S toliko preciznih detalja da izgleda poput fotografije. Crkva Krista kralja na Mirogoju već je dovršena. Ovi će modeli biti neophodni građevinarima i restauratorima jednom kad obnova doista i počne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Svaki objekt je na milimetar točan i kada se prebaci u računalo kasnijom obradom dobije se model koji je moguće secirati bilo kojom ravninom na bilo kojoj visini vi možete presjeći objekt kao da se radi o CT snimanju. I onda možete sagledati kakvo je oštećenje objekta i kako objektivno pristupiti jednoj sveobuhvatnoj sanaciji'', objasnio je dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

Problem je što ti objekti, za razliku od katedrale nikad prije nisu bili ovako detaljno dokumentirani pa se ne može utvrditi recimo jesu li se kupole crkve ili stupovi na arkadama i koliko pomaknuli.

Novac je već osiguran, no dilema je još puno poput, hoće li se arkade i crkva obnavljati tradicionalnim ili suvremenim materijalima, tko će voditi obnovu, a pitanje je i koliko će obnova trajati, budući da su tek sad detaljno prikupljene informacije o oštećenjima.

''Odlučili smo se da ćemo za složene zahvate obnove tražiti pomoć kolega iz drugih država koji imaju iskustva sa protupotresnom obnovom kulturnih dobara. Manje zahtjevna obnova počet će, naravno, puno ranije, međutim za ovako kompleksne objekte to će trajat godinama'', izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medije.

Jednom kad budu dovršene te bi građevine trebale moći pretrpjeti i puno jače potrese, jer će biti dodatno protupotresno osigurane, a svaka buduća obnova oslanjat će se upravo na ove modele.

Izdvojeno


Reci što misliš!