AKTUALNO / VIJESTI

teži simptomi

Na covid odjelu KB Dubrava završilo je i 97 cijepljenih osoba, a 12 ih je dobilo obje doze: Liječnica objašnjava zašto se to događa

Na covid odjelu KB Dubrava završilo je i 97 cijepljenih osoba, a 12 ih je dobilo obje doze: Liječnica objašnjava zašto se to događa
Emica Elvedji/PIXSELL

Cijepio se prije četiri dana, a onda u KB Dubrava stigao s obostranom upalom pluća

Dijagnoza tog anonimnog muškaraca bila je COVID-19, a pneumonija njezin teži simptom koji je taj pacijent razvio. Liječi se ondje, baš kao što se liječilo već gotovo dvije tisuće ljudi ove godine ili otprilike 500 svaki mjesec, uzmemo li prosjek.

A koliko uopće pacijenata koji su cjepivo primili ipak uspije razviti takve teže simptome bolesti?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Od 1. siječnja do 16. travnja ove godine imali smo 1936 pacijenata. Od toga, 97 je primilo cjepivo, s tim da ih je 85 dobilo samo jednu dozu, dok ih je 12 stiglo k nama nakon obje doze cjepiva", statistiku bolnice objasnila je za Večernji list infektologinja Nikolina Bušić.

Pet posto pacijenata, pretvorimo li brojke u udjele, završilo je, dakle, na COVID odjelu, unatoč cijepljenju.

"Velik dio njih zarazio se vrlo kratko nakon primitka doze, u roku od dan-dva", pojašnjava liječnica da su pacijenti u doticaj s koronavirusom došli prije nego što je cjepivo razvilo svoj učinak.

Jer, određena razina imunosti može se očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ni ona se neće razviti u potpunosti, kao što neće ni spriječiti sam razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se tek deset do 14 dana nakon druge doze. Blaži simptomi, ako tada i dođe do zaraze, ono je što se može očekivati.

A ono što su očekivali u KB-u Dubrava, dolazak sve mlađih pacijenata, posljednjih se tjedana i ostvarilo.

"Podaci nam govore da je prosječan pacijent sad šest godina mlađi od onog kojeg smo imali prije nekoliko mjeseci", kaže Nikolina Bušić za Večernji list.

Izdvojeno


Reci što misliš!