AKTUALNO / VIJESTI

NI NE MORAJU NA IZBORE

Premijer Andrej Plenković: "U čak 47 ili 48 jedinica lokalne samouprave kandidati HDZ-a već su pobijedili"

Premijer Andrej Plenković:
Marin Tironi/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a rekao je da su HDZ-ovi gradonačelnici već pobijedili u četiri grada

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Andrej Plenković je za medije kazao:

"Prema podacima koje imamo u čak 47 ili 48 jedinica lokalne samouprave, naši kandidati za čelna mjesta nemaju niti protukandidate. Dakle, HDZ je već pobijedio u 48 jedinica lokalne samouprave. Što se tiče gradova, riječ je o Pakracu, Skradinu, Ninu i Hrvatskoj Kostajnici."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče epidemiološkog stanja, kazao je da će sutra u 10 sati imati videokonferenciju sa županima i čelnim ljudima zavoda za javno zdravstvo.

Potom je, na pitanje novinara, komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića da "Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao".

"Što se tiče incidenta, Vlada ga je jučer snažno osudila", kazao je Plenković i dodao:

O "groblju šajkača" u Vukovaru: "Mislio sam da je to Milanović već sredio"
"Danas ste vidjeli i priopćenje MUP-a. Poduzete su aktivnosti od strane policije, broj privedenih osoba, koje su izvikivale te nedopuštene i zaista skandalozne parole. Smatramo da je to nedopustivo, neprimjereno i na svaki način osuđujemo to ponašanje."

Za izjave predsjednika kazao je da su na tragu " njegovog politiziranja Hrvatske vojske".

Novinari su potom pitali i je li predsjednikovo politiziranje i problem koji je također naveo u Vukovaru, odnosno "groblje šajkača".

"Ja sam bio uvjeren da je Milanović, dok je bio premijer, to maknuo. Kasnije sam se informirao da to nije učinio. Ono što je mogao promijeniti, nije promijenio i svaki njegov komentar nakon toga je suvišan. Što se tiče trenutne nadležnosti znate i sami da je to u nadležnosti lokalnih samouprava", odgovorio je Plenković, istaknuvši da je to u sadašnjem sustavu "komunalna tematika".

Kazao je da se radi na zakonu da se to promijeni. Novinare je zanimalo u kojem roku će zakon biti spreman.

"Kad bude spreman", odgovorio je Plenković.

Na pitanje novinara da komentira optužbe Ivana Penave da je za incident u Borovu kriva "trgovačka koalicija" HDZ-a i SDSS-a, Plenković je rekao da je Penava kao politički projekt izmišljen uoči predsjedničkih izbora kako bi doveo SDP-ovog kandidata na vlast:

"Penava doslovno citira Milanovića"

"Penava je svim svojim angažmanom snažno pomogao da gospođa Kolinda ne bude predsjednica nego da to bude Milanović. Stoga me nimalo ne čudi da Penava doslovno od riječi do riječi citira Milanovićeve izjave."

"I te nebuloze o trgovačkoj koaliciji izmeđui ljudi koji su demokratski dobili mandat, i to nakon što su sva tijela HDZ-a snažno potvrdili da i u drugom mandatu nastavljamo koaliciju s predstavnicima svih nacionalnih manjina i liberalnih stranaka, može govoriti netko kome je na pameti samo huškanje i netrpeljivost prema nacionalnim manjinama", kazao je dalje i zaključio:

"A to je nešto u čemu su se oni dosta puta vrlo jasno iskazali."

Dodao je da će na sljedećim izborima građani u Vukovaru točno prepoznati one koji su za stabilnost, mir, toleranciju i napredak.

Ima li šanse da premijer Plenković promijeni stav o Zlati Đurđević kao kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda i podrži je u Saboru?

"Nema promjena u stavu HDZ-a", odgovorio je.

Izdvojeno


Reci što misliš!