AKTUALNO / VIJESTI

KONFERENCIJA U DRAGANIĆU

Sređivanje zemljišnih knjiga i katastra u Karlovačkoj županiji u završnoj fazi. Furdek-Hajdin: Sređene knjige i vlasnički odnosi su preduvjet uređenog društva

Sređivanje zemljišnih knjiga i katastra u Karlovačkoj županiji u završnoj fazi. Furdek-Hajdin: Sređene knjige i vlasnički odnosi su preduvjet uređenog društva

Državna geodetska uprava je izradila digitalne ortofotokarte i topografske karte u vrijednosti 0,82 milijuna kuna, a koje će uskoro biti vidljiv na geoportalu.

Koje su aktivnosti i ulaganja Državne geodetske uprave na područjeu Karlovačke županije te ostale aktivnosti s ciljem sređivanja evidencija u katastru i zemljišnim knjigama rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u Draganiću. 

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek izvijestio je o aktivnostima koje Državna geodetska uprava, u suradnji s Karlovačkom županijom, Područnim uredom za katastar Karlovac, Općinskim sudom u Karlovcu i jedinicama lokalne samouprave provodi na području Karlovačke županije. Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek istaknuo je kako je katastarska izmjera u Draganiću primjer dobre prakse te se vrlo uspješno odrađuje. Državna geodetska uprava je izradila digitalne ortofotokarte i topografske karte u vrijednosti 0,82 milijuna kuna, a koje će uskoro biti vidljiv na geoportalu. Pripremljen je plan višegodišnje katastarske izmjere građevinskih područja cijele Republike Hrvatske. Radi se o 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta, a na kojem se odvija 80% svih gospodarskih aktivnosti u RH, a koje bi bilo gotovo do 2030. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako su uređeni vlasnički odnosi u katastru i zemljišnim knjigama su preduvjet uređenog društva. Karlovačka županija je prepoznala tu problematiku te se udružila sa jedinicama lokalne samouprave kako bi uz Državnu geodetsku upravu financijski pomogla. U proteklom mandatu, Karlovačka županija izdvojila je u tu svrhu ukupno 2,2 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna bilo za katastarsku izmjeru Općine Draganić, a ostatak na Ogulin, Rakovicu, Plaški i Tounj. Uz katastarske izmjere, postoji još nekoliko postupaka obnove ili osnivanja zemljišnjih knjiga koje Županija također sufinancira. U tom pogledu, u suradnji sa JLS-ovima, određeni su prioriteti na području Karlovačke županije te je potpisano 5 sporazuma, a još je 8 njih koji su iskazali interes ili potrebu za tim postupcima.

Na području Karlovačke županije završeni su projekti katastarske izmjere za k.o. Drežnik, k.o. Rakovica i k.o. Sadilovac (Rakovica) koje je Karlovačka županija financirala u vrijednosti 70 tisuća kuna. U tijeku su katastarske izmjere k.o. Draganić, k.o. Ogulin i k.o. Mala Švarča, čija je ukupna vrijednost 10,9 milijuna kuna.

Županica je istaknula kako su dom i radno mjesto prioriteti Karlovačke županije, a da bi ono bilo ostvarivo potrebno je rješavati vlasničke odnose i zemljišne knjige. Karlovačka županija će kontinuirano pratiti jedinice lokalne samouprave u ovom i svakom budućem proračunu, zajedno s Državnom geodetskom upravom. Županica se zahvalila na suradnji Državnoj geodetskoj upravi s Područnim uredom za katastar, kao i Općinskom sudu u Karlovcu, jer su prepoznali prioritete Karlovačke županije i jedinica lokalne samouprave. zahvalila se i Općini Draganić na dosadašnjoj odličnoj suradnji oko riješavanja potrebnih procesa. 

Vezano uz katastarsku izmjeru Općine Draganić, ukupno je obuhvaćeno 1300 hektara građevinskog zemljišta, a koje uključuje 8 tisuća čestica, napomenula je pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac, Dijana Vidas. Nakon izmjera bilo je 27% manje čestica zbog okrupnjivanja istih. Završetak katastarske izmjere predviđen je za 2022. godinu, istaknuo je zamjenik predsjednice Općinskog suda u Karlovcu, Tomislav Maras.

Zamjenica načelnika Općine Draganić Anica Domladovac istaknula je kako je projekt katastarske izmjere vrlo važan za općinu Draganić te je preduvjet gospodarskog razvoja iz razloga što samo apliciranje na EU fondove podrazumijeva uređene vlasničke odnose i zemljišne knjige. Zamjenica Domladovac napomenula je kako katastarska izmjera znači upis novih čestica, stambenih zgrada i gospodarskih objekata te značajne uštede za mještane Draganića.

Izdvojeno


Reci što misliš!