AKTUALNO / VIJESTI

nema mira

Spomenik Nikoli Tesli ponovno je na svom mjestu, no nije moglo bez politike! Evo zašto su nastale trzavice i što o svemu misli lički

U Gospiću su suglasni - spomenik Nikoli Tesli nakon 30 godina treba se vratiti u grad

Spomenik Nikoli Tesli, kakav je nekada stajao na glavnom gradskom trgu u Gospiću, pa 1992. godine bio miniran, sada je ponovno na svojem mjestu. No, oko Tesle opet nema mira. Političke trzavice nastale su zbog protokola, a nepozvani lički župan u svemu vidi urotu HDZ-a i HSP-a protiv njega.

U Gospiću su suglasni - spomenik Nikoli Tesli nakon 30 godina treba se vratiti u grad. Ali ni ovog puta oko Tesle nije moglo bez politike. Ovog puta prigodno - one za lokalne izbore.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Evo ministrice, samo da Vas pozdravim. Ja sam Darko Milinović, župan ličko-senjski. Običaj je da ministar kad dođe u nečiju kuću da se javi županu, da pozdravi. Vama gradonačelniče čestitam na ovom spomeniku. Šteta što niste pozvali nekoga od branitelja, ali vi ste '91. bili u Munchenu, pa to ne razumijete'', kazao je župan ličko-senjski Darko Milinović ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.

Za vrijeme protokola ličko-senjski župan je prosvjedujući - stajao sa strane.

''Ja i bivši gradonačelnik smo predložili da ovaj spomenik osvane ovdje. Rekao bi Nikola Tesla: "Nije mi žao što su mi pokrali ideju, nego što nisu imali svoju", rekao je Milinović.

HDZ-ov gradonačelnik Gospića pak, nije želio objasniti zašto župan nije uvršten u protokol.

''Ne bih o tome, to ćemo nas dva riješiti u četiri oka. On je politizirao, molim lijepo, nikakve politizacije nema i ne želimo o politizaciji uopće govoriti'', kazao je gradonačelnik Gospića, Karlo Starčević.

Slučajno ili ne kandidati HDZ-a i HSP-a na predstojećim lokalnim izborima sjedili su jedni do drugih - je li to znak neke buduće koalicije?

''Dugo godina gospodin Milinović dijeli ljude i to nije dobro. Znači, mi svi ovdje zajedno možemo surađivati i raditi za boljitak Ličko-senjske županije i Grada Gospića'', rekao je Ernest Petry, kandidat za župana ličko-senjskog dodavši da postizborna koalicija nikad nije isključena.

Građanima Gospića, ali i onima koji povremeno dolaze u Liku od politike je ipak važnije da se Tesla vratio kući.

''Pa naravno da se vratio, treba da se vrati. Znate Vi što znači to? Povratak svega, molim Vas. Imati takvoga čovjeka i ponositi se, cijeli kraj, cijela zemlja, svi, cijeli svijet'', rekla je Milana Suša.

''To je suvišno pitanje. Cijeli svijet bi više trebao ulagati u njega i njegove ideje koje su ostale još neostvarene. Mislim, ekonomija, gospodarstvo, tu se treba ulagati, a politika ona je uvijek promjenjiva, danas ovako, sutra onako'', kazao je Darko Brkljačić.

Da je Nikola Tesla rođen i odrastao baš u Lici, mnogi će kroz njegov memorijalni muzej tek otkriti koji uskoro kreće u gradnju.

 

 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!