AKTUALNO / VIJESTI

ANKETA MEĐU MLADIMA

Mladi Karlovčani podijeljeni oko ostanka - plus su im događanja, priroda i mir, minus posao i stanovi, kino, mjesta za izlaske...

Mladi Karlovčani podijeljeni oko ostanka - plus su im događanja, priroda i mir, minus posao i stanovi, kino, mjesta za izlaske...

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje – DrONe iz Karlovca provela je anketu/istraživanje među mladima Karlovca, koja će ujedno poslužiti i današnjem predstavljanju kandidata za gradonačelnika upravo na temu mladih (u 17 sati u Urbanom parku Hrvatskog doma - može se pratiti OVDJE).

Rezultati su zanimljivi i pokazuju kako mladi prilično pravilno dijagnosticiraju i dobre i loše strane života u gradu na četiri rijeke. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najpodijeljeniji su oko ostanka i odlaska - sve tri opcije dobile su vrlo sličan broj glasova (u anketi je sudjelovalo 118 mladih), što se može gledati i pozitivno i negativno. Oko trećine mladih tako ističe da želi ostati u Karlovcu, oko trećine želi otići, a oko trećine - ne zna. Kada se uzme u obzir da je u nedavnoj anketi Koordinacije mladih oko 70% mladih Hrvata reklo da želi otići iz Hrvatske, podaci u Karlovcu morali bi biti i motivacija budućoj vlasti, tko god je činio, da se prvenstveno orijentiraju na one koji su neodlučni (ili, može se pretpostaviti, voljeli bi ostati ali pribojavaju se da neće imati prave uvjete za to), a zatim i za one koji su skloniji odlasku, što se svakako može promijeniti.

Mladima su u Karlovcu najdraži kulturni sadržaji odnosno događanja - izdvajaju festivale, Malu scenu i kazalište, zatim priroda (parkovi, kupališta i šume), sigurnost i mir grada te sportski sadržaji. S druge strane najnezadovoljniji su mogućnostima zapošljavanja, nedostatkom kina i klubova, nedostatkom viših i visokoškolskih obrazovnih ustanova te slabim mogućnostima rješavanja stambenog pitanja. Zanimljivo je da među najistaknutijim minusima nema često spominjanog bazena, a pohvalno da mladi, iako nezadovoljni noćnim životom i mjestima za izlazak, istovremeno primjećuju brojna događanja i trud, najčešće upravo svojih vršnjaka i udruga mladih.

Zanimljivo je i da uz nezadovoljstvo nedostatkom fakulteta i viših škola, istovremeno najvišu ocjenu (solidnih 3,36) daju formalnom obrazovanju, što bi značilo da su zato vrlo zadovoljni svojim srednjim školama. Ukupni uvjeti i kvaliteta života ocjenjeni su sa 2,83, odnosno nategnutom ocjenom "dobar", a najgore ocjene dobile su mogućnost zapošljavanja (2,31) i rješavanja stambenog pitanja (2,28). Relativno nezadovoljavajuće su informirani o mogućnostima razgovora o mentalnom zdravlju sa stručnim osobama, što je upozoravajuće jer tih mogućnosti zaista ima, no očito nisu na pravi način prezentirane mladima.

Mladi su imali prigodu i postaviti pitanja kandidatima za gradonačelnike, a bit će im postavljena na današnjem predstavljanju. Pitanja nećemo otkrivati da ne bi pomogli "pripremu" kandidatima za odgovore, ali i ona ukazuju da mnogi mladi zapravo žele ostati, ali trenutno ne vide pravedne i poštene uvjete za to!

Izdvojeno


Reci što misliš!