AKTUALNO / VIJESTI

'CAPAK JE PROGLASIO POBJEDU'

Poduzetnici traže potpuno otvaranje 15. svibnja, Ćorić im odgovorio žestoko: 'To je još jedna budalaština...'

Neki dan je gospodin Capak proglasio pobjedu nad trećim valom, podsjetio je Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika

Iako Hrvatska danas broji čak 51 preminulog od koronavirusa, ostale su brojke u padu, pa poduzetnici otvoreno i oštro od šefa Stožera traže potpuno otvaranje od 15. svibnja. 

Posebno u unutarnjim objektima što se odnosi na industriju zabave, vjenčanja i sajmova. Garantiraju poštivanje mjera, a drže li ih se u event-industriji i kulturi ubuduće će određivati nova platforma pod nazivom "Sigurna okupljanja".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ugostiteljski sektor je kolabirao - kažu zadarski i šibenski ugostitelji i od države traže produljenje mjera pomoći i nakon svibnja. U neizvjesnosti iz mjeseca u mjesec, tvrde, ništa ne mogu planirati. 

"Dok god budemo imali ograničenja bilo koje vrste u radu, kao ugostitelji tražimo i očekujemo i inzistiramo kod Vlade da te mjere idu dalje", kaže predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić.

"Capak je proglasio pobjedu nad trećim valom"

Da ih čeka dug i neizvjestan oporavak tvrde i iz Udruge Glas poduzetnika koji od Stožera traže otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja. 

"Neki dan je gospodin Capak proglasio pobjedu nad trećim valom, mi smo napravili anketu među našim članovima gdje je preko 95% se izjasnilo da smatra da sve treba biti otvoreno, da se dozvoli ugostiteljima da rade u zatvorenom, da se omogući organizacija evenata, da se omoguće vjenčanja, održavanje sajmova, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera", kaže Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika. 

Ministar gospodarstvo na takav prijedlog odgovara oštro. "To je još jedna od budalaština gospodina Bujasa ako se ne varam koji je jutros održao pressicu. To je sve što imam reći na tu temu", kaže ministar Tomislav Ćorić. 

"Kada se procijeni da je nivo rizika za zdravlje nizak, tada možemo razgovarati o otvaranju ekonomije. Ne možemo dvojiti u pitanju zdravlja naših građana samo kako bi pojedinim granama olakšali poslovanje, a i ovako država aktivno skrbi o njima", kaže ministar Josip Aladrović. 

Popuštanje u kulturnoj i kreativnoj industriji

Tako ne misle one koji već mjesecima ne rade. A popuštanja bi moglo biti u kulturnoj i kreativnoj industriji. "Ono što planiramo u dogovoru s HZJZ-om kroz sljedećih nekoliko tjedana je povećavati postupno broj publike", kaže ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

Rekla je to na predstavljanju nove platforme "Sigurna okupljanja". Riječ je o alatu koji procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost.

"Vi imate neki koncert, događanje, ispunite formular na online platformi i platforma vas vodi u sljedeći korak gdje se onda ocjenjuje da li ono sve što ste vi unijeli i mjere koje ste pripremili za vaše događanje u skladu s lokalnim i nacionalnim epidemiološkim mjerama. Ako je sve u redu, vi dobijete certifikat o sigurnom okupljanju", objasnio je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj. 

Zadnji koncert bez epidemioloških mjera u Tvornici kulture održan je u ožujku 2019. "Nama bi išlo u prilog da se dozvoli normalno organizacija koncerata uz uvjet da su svi u publici ili cijepljeni ili preboljeli koronu ili opet testirani prije samog ulaza. Takvi projekti postoje u Europi", kaže direktor koncertne dvorane Tvornica kulture Dražen Goreta. 

Iako svi zazivaju staro normalno dio građana vjeruje da će sve spasiti - cjepivo. A kako napreduje cijepljenje, prva veća okupljanja i zabave dočekat ćemo početkom ljeta i turističke sezone.

Izdvojeno


Reci što misliš!