AKTUALNO / VIJESTI

ODBROJAVANJE DO IZBORA

Četiri najveća grada dobivaju novo vodstvo: RTL-ova ekipa provjerila je što očekuju građani, a što bivši gradonačelnici

Četiri najveća grada dobivaju novo vodstvo: RTL-ova ekipa provjerila je što očekuju građani, a što bivši gradonačelnici
Pixabay.com

Za ova četiri grada plaća je od 15 do 18 tisuća kuna. No, puno važnija je moć koju dobivaju

Ostalo je još samo tjedan dana do lokalnih izbora, osmih po redu u samostalnoj Hrvatskoj. Kandidata za gradonačelnike, načelnike i župane je 1730. I većina ih je danas bila na terenu. Tko ostaje na vlasti, a tko odlazi? Jedno je sigurno - u 4 najveća hrvatska grada stižu novi gradonačelnici. Provjerili smo što ih tamo čeka i što misle građani.

Na čelu 4 najveća hrvatska grada - više nećemo gledati ova lica. Od utrke za novi mandat, Milana Bandića samo je smrt mogla zaustaviti. Ostali se se odlučili sami povući. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doajen po duljini gradonačelničkog staža je Vojko Obersnel. 21 godinu je na čelu Rijeke.

"Ostavljam jedan dobro organiziran grad, grad koji je najtransparentniji u RH, ostavljam ugovorenih preko 200 milijuna eura europskih sredstava koji će se realizirati u narednim godinama", kaže Obersnel.

Od projekta Rijeka kao europska prijestolnica kulture, sveučilišnog kampusa na Trsatu, do neriješenog pitanja parkinga, stanova, Autobusnog kolodvora. Kako ga građani vide: 

"Bio je dobar gradonačelnik."

"Veze, vezice, Korzo ništa, poljoprivreda 0, privreda 0, ne znam po čemu bi ga pamtila."

"Ocjena trojka."

"Ja bi želio očekivati da dođu neke mlade pametne snage..."

Čak 11 kandidata rado bi u njegovu fotelju. U najjačoj SDP-ovoj utvrdi, prema anketama vodi Obersnelov zamjenik, no  nitko još nije siguran. Tko god se domogne žutog Obersnelovog ureda, možda ga neće dočekati kip Tita na stolu, no bit će tu prvi gradski mačak - Miško. 

Miško je tu već dvije godine, i ne namjerava napustiti riječku gradsku upravu. 

"Ja očekujem da on nastavi svoj život ovdje u ovoj kancelariji. vjerujem da će budući gradonačelnik prepoznati potrebu za Miškom, ako ne, pobrinut ćemo se za njega", poručuje Obersnel.

Najpoznatiji hrvatski gradonačelnik Milan Bandić metropolom je stolovao 20 godina, u šest mandata - unatoč aferama i sudskim procesima. Ogromna energija koju je imao nesporna je za sve. 

"Ja mislim da ćete vi jednog dana odahnuti kad ja umrem. Da ćete svi odahnuti, reći ona budala je otišla. Doći će netko normalan, tko će doći oko 9."

U njegovoj eri izgrađen je Domovinski most. Muzej suvremene umjetnosti, Arena Zagreb, rotor. Tu su naravno i spomenici i fontane. Što je uistinu ostavio iza sebe, vjerojatno će otkriti jedan od 10 kandidata koji su u utrci za Zagreb. A kakve kvalitete traže Zagrepčani. 

"Prvo da je rođen u Zagrebu."

"Da je Hercegovac."

"Prvo trebali bi biti pošteni, ne samo uzeti sebi, nego dati i drugima."

Za ova četiri grada plaća je od 15 do 18 tisuća kuna
"Mislim da Zagrebu treba biznismem koji može nešto napraviti, a ne samo političar koji puno priča."

Gradonačelnici Osijeka i Splita imaju zajedničko to što su oboje bolovali za vrijeme mandata. Krstulović je već u prvoj godini mandata sam objavio da boluje od zloćudnog tumora protiv kojeg se bori već tri godine. 

"Uvijek se može bolje ali ostavljam iza sebe rezultate koji će Splićanima u budućnosti i već sada omogućiti čisti zrak, jer smo sanirali Karepovac, zato dobili europska sredstva, potom pokrenuli IT sektor, rekonstruirali vodovod i kanalizaciju s izgradnjom pročistača, spasili Marjansku šumu", kazao je Andro Krstulović Opara.

Probudio je kaže uspavani grad, izgrađene su koncertne dvorane, privukli europski novac, no za Splićane to nije dovoljno. 

"Pravio je neke sitnice, sve po ulicama, nigdje nema velikog objekta, reka je napravit parkiralište, a nema ništa sramota ga bilo, ako smo imali para, ako nismo to je već drugo."

"Mislim da je započeo dva dobra projekta, uređenje Marijana i uređenje Žnjana i treći je bio Karepovac znači to su tri dobre stvari."

Za Split se bori 11 kandidata. Inače, grad je to koji je u 30 godina imao 11 gradonačelnika iz pet različitih stranaka. 

74-godišnji Ivica Vrkić kojeg u Osijeku zovu mirotvorac, u 8 godina i dva mandata udvostručio je proračun, a grad ostavlja u plusu.

"Mi smo puno gradili, zgrada, kulturni centar. muzej nekoliko škola, parkirališta, staza, cesta, sve je to grad radio...", kaže.

U Osijeku se, kaže, pije najbolja voda, ulaže se u IT sektor, izgrađen je krematorij, grade stanovi. 

"Ostavio je iza sebe neko zajedništvo, toleranciju, on sam po sebi je dobar čovjek."

"Napravio je dobrih stvari, svi oni naprave i dobrih i loših, neka mladi dođu na vlast."

U svakom slučaju, u četiri najmoćnija grada u državi na vlast će doći netko drugi. Dosadašnji gradonačelnici imaju druge planove. 

"Odlučio sam to zbog zdravstvenih razloga. moram se posvetiti borbi protiv neprijatelja koji me na početku mandata zatekao, moram se posvetiti obitelji i prijateljima", kaže Opara.

"Kući imam brdo nepročitanih knjiga, posvetit ću se uređenju vrta u Rijeci i Bribiru koja sam zapustio u ovih više od 20 godina. Posvetit ću se svim ribama i lignjama koje nisam ulovio i naravno obitelji", poručuje Obersnel.

"Gledam kaubojske filmove i životinje, ono što sam uvijek volio a nisam stigao", iskreno će Vrkić.

Vrkić odlazi u mirovinu, a njegovu plaću koja je bila među najvišima među gradonačelnicima, primat će netko drugi. Za ova četiri grada plaća je od 15 do 18 tisuća kuna. No, puno važnija je moć koju dobivaju, a kojom mogu ispuniti predizborna obećanja, ili samo postati lokalni šerifi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!