AKTUALNO / VIJESTI

sjednica vlade

Hrvatska nadomak milijun cijepljenih, sve je spremno za covid putovnice. Beroš: 'Sa svakom dozom bliže smo da kažemo adio korona!'

Cijepljenje se dinamizira, a do kraja tjedna u Hrvatskoj će prvu dozu dobiti milijun ljudi, kazao je Plenković na sjednici Vlade

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska prebrodila najteži period, da su u krizi uspješno očuvana radna mjesta te da uz pomoć sredstava Nacionalnog plana oporavka i privatnih investicija ide i prema fazi kreiranja radnih mjesta. 

"Zaposlenost i broj osiguranika ne samo da je veći u odnosu na prije covid krizu nego i u odnosu na 2019. godinu. Vlada je stala uz radnike i poslodavce", poručio je. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, dobro je, kazao je da se nastavlja pad novih slučajeva zaraze. 

"Dinamizira se proces cijepljenja. Bit ćemo do kraja dana na 29 posto stanovništva koje je primilo prvu dozu. Do kraja tjedna ili već sutra bit će preko milijun građana koji su primili prvu dozu cjepiva. Svi akteri su ubacili u višu brzinu i to znači da ćemo do 30. lipnja doći do procijepljenosti 50-55 posto odraslog stanovništva", rekao je. 

Prognoze EK

Prema prognozama Europske komisije, hrvatsko gospodarstvo će ostvariti rast BDP-a veći nego prije krize te je na 4. mjestu po najsnažnijem rastu u EU u 2021. godini. 

"To su ohrabrujuća kretanja", istaknuo je dodavši da je kriza uzrokovana pandemijom dosad Hrvatsku koštala 32 milijarde kuna, a da je šteta od potresa procijenjena na 129 milijardi kuna.

Beroš o koronavirusu 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s epidemijom koronavirusa.

"Nakon dugo vremena broj hospitaliziranih je pao ispod 1900", ustvrdio je dodavši da je gotovo 29 posto stanovnika cijepljeno jednom dozom, a 8 posto sa dvije. 

"Svjedočio sam odličnoj organizaciji cijepljenja na punktovima za masovno cijepljenje. Poslali smo obavezu ustanovama dodatnom obavezom aktiviranja dodatnih kapaciteta za cijepljenje osoba s alergijama", kazao je Beroš.  

"Uoči dolaska ljetnih odmora sa svakom novom dozom bliže smo tome da kažemo: Adio korona!", poručio je ministar. 

Sve je spremno za covid putovnicu

Hrvatska je prva zemlja u EU koja je uspješno testirala digitalnu putovnicu, odnosno digitalnu zelenu potvrdu, koja se uvodi od početka lipnja za prelazak granica, izvijestio je ministar Davor Božinović. 

"Sve hrvatske komponente sustava spremne su za izdavanje zelenih potvrda koje će sadržavati podatke o testiranju, cijepljenju i preboljenju. AKD je razvio i mobilnu aplikaciju za verifikaciju potvrda drugih država. Puna funkcionalnost našeg sustava postignuta je tri dana prije roka", kazao je ministar Božinović.   

Rekao je da se provode pripreme za popuštanje mjera od 1. lipnja. 

"Provodit će se pilot projekti održavanja različitih događaja. Prvi je poslovni domjenak koji će se održati danas, a drugi je projekt svadba sa 120 sudionika 15. svibnja. Ako se utvrdi da nije bilo prijenosa zaraze, razmotrit će se popuštanje mjera za takve događaje", kazao je Božinović. 

Pitanje povjerenja ministru Berošu

"Vlada odbija sve navode iz zahtjeva za pokretanje postupka povjerenja ministru Berošu koji je zatražio SDP uz potporu drugih oporbenih stanaka", ustvrdio je Plenković prije izglasavanja. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!