AKTUALNO / VIJESTI

TURISTIČKI KVARTAL

Vrlo dobri rezultati projekta upravljanja destinacijom IQM - u Aquatici velik broj posjetitelja unatoč pandemiji, u turističkom plusu i županija

Vrlo dobri rezultati projekta upravljanja destinacijom IQM - u Aquatici velik broj posjetitelja unatoč pandemiji, u turističkom plusu i županija

Turistička zajednica grada Karlovca već dvije godine provodi projekt Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji Karlovac (IQM). Odabrani model razvoja Karlovca kao turističke destinacije osim zadovoljstva svih ima cilj povećanje turističke potrošnje i profita svih pri čemu je održivost u svakom smislu važnija od povećanja broja noćenja.

Tijekom protekle dvije godine u okviru projekta odrađene su brojne aktivnosti usmjerene  na promicanje kvalitete i umrežavanje ponude u gradu, suradnju pojedinih dionika te preporuku i poticanje na izvrsnost te Karlovac zahvaljujući izuzetnom trudu svih uključenih u ovom trenutku ima ocjenu kvalitete 92%.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do sada se projektu priključilo 50-ak subjekata s područja grada. Kod svakog od njih proveden je individualan audit nakon kojeg su dobili smjernice za unapređenje kvalitete poslovanja, upute za prezentaciju objekata, marketinške savjete a održane su i brojne tematske edukacije za sve zainteresirane. Uvođenjem novog alata, kartice IQM Pass Visit Karlovac koji omogućuje najsnažniji oblik umrežavanja turističke ponude u destinaciji, dodatnu promociju, isticanje kvalitete te upravljanje cijenom u destinaciji, osmišljavaju se razne ideje i razlozi dolaska u Karlovac prilagođeni različitim ciljnim skupinama, ističe Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca. 

Odlična iskustva u projektu IQM ima i Slatkovodni akvarij Aquatika koji se u sve aktivnosti uključio kao destinacijski lider odmah u samom početku. O tome svjedoče i zaista izvrsni rezultati u ovoj teškoj pandemijskoj godini. Naime, Aquatika je u prva četiri mjeseca ove godine imala 8.219 posjetitelja, što je zaista izvanredan rezultat uzevši u obzir da su sva četiri mjeseca na snazi bile stroge epidemiološke mjere te da zbog pandemije nisu dozvoljeni grupni posjeti, posebno oni školski koji su dosad bili i najbrojniji. 

Kako bi se što više zainteresiranih subjekata uključilo u projekt koji je krajem 2020. godine dobio i potvrdu Svjetske turističke organizacije kao primjer najboljih praksi upravljanja kvalitetom u turizmu, iz karlovačke TZ pozivaju sve zainteresirane subjekte (vlasnike smještajnih objekata, ugostitelji, OPG-i, atrakcije, turističke agencije, suvenirnice, taxi prijevoznici, udruge i sl.). koji  žele unaprijediti svoje poslovanje te svojim radom doprinijeti razvoju i kvaliteti turizma našeg grada da im se jave.

I na županijskoj razini turistički rezultati u prvom kvartalu su odlični za pandemijsku godinu. Karlovačka županija tako je ostvarila 17.337 dolazaka i 36.549 noćenja, što je 4% noćenja, ali i čak 33% više dolazaka nego lani, čime se nastavlja potvrđivati trend kraćih i bližih izleta u vrijeme pandemije, od kojeg je naša županija zaista profitirala. Posebno su u prvom dijelu godine atraktivni bilo rakovičko i slunjsko područje - Rakovica je čak utrostručila broj noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, dok nešto lošije rezultate imaju dugoreško i karlovačko područje, koje svoje glavne adute imaju u toplijim mjesecima.

foto: Denis Stošić

Izdvojeno


Reci što misliš!