AKTUALNO / VIJESTI

BEZ RJEŠENJA

Imali li kraja nepreglednim kolonama teretnih vozila kroz Žakanje? PU Karlovačka: Sve je u rukama Ministarstva prometa

Imali li kraja nepreglednim kolonama teretnih vozila kroz Žakanje? PU Karlovačka: Sve je u rukama Ministarstva prometa

U susjednoj Sloveniji postoji zakonsko ograničenje odvijanje teretnog prometa vikendom, dok u Hrvatskoj to nije slučaj, a donekle bi riješio problem koji se trenutno stvara na GP Jurovski Brod nedjeljom u popodnevnim satima.

Nepreglednim kolonama teretnih kamiona na graničnom prijelazu Jurovski Brod na kraju može stati samo nadležno Ministarstvo prometa. Naime, dionica DC 6 iz smjera čvora Novigrad prema Sloveniji, kako kažu iz resornog Ministarstva, jedina je dionica koju Republika Hrvatska može ponuditi za javnu cestu po kojoj se mora odvijati tranzitni promet, te trenutno ne postoji adekvatni alternativni pravac.

To je ujedno i razlog povećanog teretnog prometa u ovom djelu Karlovačke županije, ali i gužvama na graničnom prijelazu Jurovski Brod, naročito nedjeljom u popodnevnim i večernjim satima, jer je tada teretnim vozilima dozvoljen promet samo do graničnog prijelaza. Naime, u susjednoj Sloveniji postoji zakonsko rješenje prema kojem se vikendom, točnije nedjeljom do 21 sat, zabranjuje odvijanje prometa za teretna vozila iznad 7,5 tona. Takvo rješenje ne postoji u Hrvatskoj pa dolazi do kilometarskih nepreglednih kolona kamiona na ulazak u Sloveniju, što izaziva kolaps i ometa normalno odvijanje prometa na dionice državne ceste DC6 u Žakanju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz PU Karlovačke pojašnjavaju kako bi riješili nastali problem, prošle te ponovno i ove godine s navedenim problemom upoznali su nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, u dijelu izmjene Naredbe o ograničenju prometa na cestama sa ciljem rješavanja nastalih poteškoća.

- No, dok ne dođe do izmjene postojeće zakonske regulative, dodatnim angažmanom policijskih službenika, prvenstveno u kritično vrijeme kada očekujemo stvaranja kolona na DC-6, nastojimo omogućiti nesmetano i sigurno odvijanje prometa i sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu. Ujedno, u kritično vrijeme policija nadzire i nadzirat će poštivanje propisa vezano uz zaustavljanje i parkiranje na kolniku DC-6 te će dosljedno sankcionirati svako kršenje prometnih propisa, dodaju.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!