AKTUALNO / VIJESTI

SASTANAK NA VRHU

Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili za KAportal: Traži se rješenje za olakšano prelaženje granice za hrvatske i slovenske radnike na karlovačkom području

Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili za KAportal: Traži se rješenje za olakšano prelaženje granice za hrvatske i slovenske radnike na karlovačkom području

Turistička sezona, pandemijska pravila kao i pojačani teretni promet dodatno su otežali prelazak granice stanovnicima pograničnih područja, kao i dnevnim radnim migrantima.

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije, Davor Božinović i  Aleš Hojs, prošlog su tjedna održali radni sastanak u okviru inicijative Brdo – Brijuni o predstojećem slovenskom predsjedanju Vijećem EU-a. Tema sastanka između ostalog bila je i pronalaženje rješenja za olakšavanje prelaska granice, kako u vrijeme pandemije kroz uvođenje digitalnih potvrda o cijepljenju, tako i u redovnim uvjetima.

Slovenski ministar Hojs potvrdio je kako je dogovoreno da će se radi olakšanog prelaska granice za slovenske i hrvatske radne migrante otvoriti posebni granični prijelazi na odsjeku granice koja gravitira prema Brežicama i Krškom, odnosno jugoistočnoj Sloveniji, a moći će ih koristiti samo slovenski i hrvatski radnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hoće li u najavljeni režim biti uključeno i pogranično karlovačko područje, iz Ministarstva unutarnjih poslova na upit KAportala poručuju kako je Ministarstvo svjesno poteškoća s kojima se susreće lokalno stanovništvo, kao i pogranični radnici, te da se aktivno radi na pronalaženju rješenja i na ovom području. 

- Ovo pitanje zajednički rješavaju dvije države u cilju iznalaženja odgovarajuće zakonske podloge i same operacionalizacije, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, dodaju.

A problematika odvijanja dnevnih radnih migracija u pograničnom području Karlovačke županije područjima, koje gravitiraju prema najvećem međunarodnom graničnom prijelazu sa susjednom Slovenijom, u Karlovačkoj županiji, Jurovski Brod – Metlika, itekako vapi za sustavnim rješenjem.  

Turistička sezona, pandemijska pravila pri ulazu u zemlju samo dodatno uzrokuju gužve na graničnom prijelazu, a ukoliko se tome dodaje i povećani teretni tranzitni promet, prelazak hrvatsko-slovenske granice prekograničnim radnicima svakodnevno oduzme gotovo i do sat vremena. S druge strane, radnicima na ruku ne idu niti malogranični prijelazi, čije radno vrijeme nije usklađeno s njihovim potrebama putovanja.

Hoće li se ovo pitanje države zajednički riješiti i ponuditi efikasniji prelazak granice za pogranično stanovništvo, pokazat će vrijeme. Do tada, putnicima koji su primorani svakodnevno prelaziti granicu, preostaje jedino strpljenje.

Izdvojeno


Reci što misliš!