AKTUALNO / VIJESTI

VIKEND AKCIJA

Policija se nakažnjavala pijanih vozača proteklog vikenda, bio i jedan drogirani - kazne su prilične, podsjetili koliko vas vožnja "u magli" može koštati

Policija se nakažnjavala pijanih vozača proteklog vikenda, bio i jedan drogirani - kazne su prilične, podsjetili koliko vas vožnja
PIXSELL

Uz apel vozačima da se pridržavaju propisa, karlovačka policija je podsjetila i na kazne koje slijede ukoliko ih se ne pridržavaju.

Proteklog vikenda policija je na području cijele PU karlovačke bila u akciji hvatanja pijanih ili drogiranih vozača, a kako nam kažu, radi se o nadzoru na lokacijama koje su dojavljivali sami građani.

- Tijekom provođenja akcije od ukupno 437 kontroliranih vozila utvrđena su 22 prekršaja sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola i jedan pod utjecajem droga. Najveća izmjerena koncentracija alkohola izmjerena je kod 36-godišnjeg vozača u Karlovcu, a iznosila 2,79 promila, kažu nam u policiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaju da su ovakve akcije nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

Uz apel vozačima da se pridržavaju propisa, karlovačka policija je podsjetila i na kazne koje slijede ukoliko ih se ne pridržavaju.

Naime, ako vozite pijani ili drogirani, novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20 tisuća kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

- Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od deset do 20 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,

2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Izdvojeno


Reci što misliš!