AKTUALNO / VIJESTI

Kamo to ide?

Brutalno visoke ocjene, ovogodišnji maturanti u Hrvatskoj imaju prosječno skoro odličan uspjeh

Brutalno visoke ocjene, ovogodišnji maturanti u Hrvatskoj imaju prosječno skoro odličan uspjeh
RTL

Čak 49,43 posto može se pohvaliti da im je opći uspjeh odličan

Maturanti gimnazija ove su godine, što se tiče uspješnosti, ljestvicu postavili izrazito visoko jer njihov opći prosjek iznosi 4,44, piše u utorak Večernji list.

Riječ je o prosjeku po zaključenim ocjenama u školama, bez rezultata državne mature čiji ispiti završavaju sutra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, a kojima su zaključne ocjene unesene u sustav, njih 49,43 posto može se pohvaliti da im je opći uspjeh odličan.

Od 5410 učenika s odličnim uspjehom u završnom gimnazijskom razredu na razini Hrvatske ukupno je 791 gimnazijalac koji iz svih predmeta u školi ima zaključenu peticu, a tek su tri učenika kojima je opći uspjeh već sada naznačen kao nedovoljan.

Bez obzira na zaključene ocjene iz predmeta na kraju godine, gimnazijalci svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju tek s položenom državnom maturom čiji će rezultati biti poznati u srpnju. Tada se i očekuje pad odlikaša među gimnazijalcima budući da već nekoliko godina rezultati mature ne prate nužno zaključene ocjene u školama.

Što se pak tiče maturanata iz strukovnih četverogodišnjih škola oni na razini Hrvatske nastavnu godinu završavaju s općim prosjekom 3,99. Od 15.790 učenika navedenih škola s odličnim općim uspjehom mogu se pohvaliti 3582 strukovnjaka koji ove godine napuštaju srednjoškolsko obrazovanje.

Među učenicima četverogodišnjih strukovnih škola 51 učenik, barem po sada unesenim podacima u sustavu, zadnji razred svog srednjoškolskog obrazovanja završavaju s nedovoljnim uspjehom i očekuje ih popravni.

Najbolji opći prosjek među učenicima završnih razreda svih škola na kraju ove školske godine imaju učenici petogodišnjih strukovnih škola koji školsku godinu na razini zemlje završavaju s prosjekom od 4,74.

Od ukupno 1053 učenika koji pohađaju takve škole, 716 njih se može pohvaliti da je ovu zadnju godinu školovanja završilo s odličnim uspjehom, a među njima je 166 učenika i učenica koji iz svih predmeta imaju zaključenu peticu.

Izdvojeno


Reci što misliš!