AKTUALNO / VIJESTI

POSLOVNO CARSTVO U OZLJU

Poduzetnik Josip Galić koji se našao na meti OLAF-a prije dvadesetak godina sudjelovao i u diobi imovine bivše ozaljske zadruge, u vlasništvu mu do danas ostala Bašta

Poduzetnik Josip Galić koji se našao na meti OLAF-a prije dvadesetak godina sudjelovao i u diobi imovine bivše ozaljske zadruge, u vlasništvu mu do danas ostala Bašta

Galić je nakon diobe ozaljske poljoprivredne zadruge postao vlasnik prostora nekadašnje robne kuće i zgrade Ozljanke, poznatije kao Bašta.

Vinarija Galić, poduzetnika Josipa Galić, kao što su mediji izvještavali ovih dana, našla se na meti Europskog ureda za borbu protiv prevare, poznatijeg kao OLAF, koji je poslao Generalnoj upravi Europske Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, preporuku da od Vinarije Galić zatraži povrat 1,3 milijuna eura EU novca uloženog u izgradnju vinarije.

Naime, ponovimo kako OLAF sumnja da je u slučaju izgradnje vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe prilikom odabira izvođača radova, tvrtke Presoflex u vlasništvu Galićeva sina. Točnije, Presoflex je zapravo bio podizvođač jer je Vinarija posao izvođenja radova, za što nije bilo nužno ići u javnu nabavu, sklopila s jednom drugom tvrtkom koja, tvrde u OLAF-u, nema zaposlenih osoba, pa su oni onda angažirali Presoflex kao podizvođača, a zapravo u praksi izvođača radova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za OLAF je to primjer sukoba interesa i manevarskog postupanja jer je zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz fondova EU zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze. Stoga je preporuka OLAF-a stigla je i na adresu DORH-a da protiv korisnika tog novca, odnosno izvođača i podizvođača radova pokrenu kazneni postupak.

U ovom slučaju kompromitirani Josip Galić, silom prilika ni kriv ni dužan prije je dvadesetak godina sudjelovao i u diobi imovine nekadašnje ozaljske poljoprivredne zadruge, koja je nakon toga većim dijelom rasprodana, a ostatak se djelomično koristi. Galić je tako postao vlasnik prostora nekadašnje robne kuće i zgrade Ozljanke, poznatije kao Bašta.  

Prostor robne kuće tada je prilagođen za jednu od prodavaonicu Galičeva trgovačkog lanca Presoflex, no ubrzo nakon toga prostor je prodan Mercatoru, a kasnije, u to vrijeme Todorićevom Konzumu. Galiću je u vlasništvu ostala tek, već tada zapuštena zgrada Bašte, svojevrsni simbol Ozlja.

Neslužbeno doznajemo da je Galić bio zainteresiran za prodaju zgrade, čak je bilo govora i o njezinom rušenju, a donedavno su postojale i inicijativa za izgradnju hotela manjih kapaciteta na tom mjestu. Zgradu Bašte, u kojoj je nekad bio smješten restoran, a na katu i stanovi, danas tek povremeno koriste braniteljske udruge te nije održavana. Stoga je ovih dana iznenadila inicijativa obrezivanja okolnih stabala, a kako doznajemo stigla je upravo od samog vlasnika. Je li to ujedno i nagovještaj mogućeg rješenja prostora Bašte, pokazat će vrijeme, a u ovom slučaju možda i rasplet slučaja koji je pokrenuo OLAF.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!