AKTUALNO / VIJESTI

REZULTATI ANALIZE

Prema proračunskoj transparentnosti Karlovačka županija i većina njezinih lokalnih jedinica ocijenjena peticom, no neke općine opet zapinju na ovom testu

Prema proračunskoj transparentnosti Karlovačka županija i većina njezinih lokalnih jedinica ocijenjena peticom, no neke općine opet zapinju na ovom testu
foto ilustracija Barilović

Po proračunskoj transparentnosti svi gradovi u Karlovačkoj županiji zaslužili su peticu, kao i većina općina, osim Saborskog i Plaškog (tri) te Krnjaka i Barilovića (četiri).

Institut za javne financije predstavio je u ponedjeljak, 5. srpnja, rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi puta prosjek svih županija je 5,0.

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i regionalnih jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka županija je prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svom području, uz Međimursku, Zagrebačku i Krapinsko zagorskoj županiji vodeća. Svi gradovi objavili su svih pet dokumenata, dok među općinama to i ove godine nije prošlo za rukom Općinama Saborski i Plaški s tri objavljena dokumenta, te Krnjaku i Bariloviću s četiri dokumenta.

Važno je napomenuti, kako kažu i sami autori istraživanja, sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Važno je spomenuti kako je u sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i regionalnih jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine čak 80%.

Izdvojeno


Reci što misliš!