AKTUALNO / VIJESTI

POMOGLO BI

Škole u Karlovačkoj županiji bez besplatnih higijenskih uložaka jer ih nitko nije tražio?! Dignitas: Osigurajte ih za sve učenice!

Škole u Karlovačkoj županiji bez besplatnih higijenskih uložaka jer ih nitko nije tražio?! Dignitas: Osigurajte ih za sve učenice!
Pixabay.com

Najprije su ih neke škole iz Varaždina, Vinkovaca, Buja, Pule i Buzeta same osigurale, a onda je to, za učenice slabijeg imovinskog stanja, prvi u Hrvatskoj učinio i Grad Varaždin

Svjesni menstrualnog siromaštva i bolne istine da neke učenice ne idu u školu jer im roditelji ne mogu priuštiti higijenske potrepštine, najprije su ih neke škole iz Varaždina, Vinkovaca, Buja, Pule i Buzeta same osigurale, a onda je to, za učenice slabijeg imovinskog stanja, prvi u Hrvatskoj učinio i Grad Varaždin, no u Karlovačkoj županiji, nadajmo se, samo za sad, takvih planova nema.

Doduše, Grad Karlovac nam od ponedjeljka nije uspio poslati odgovor je li mu to u planu, ali Županiji nije - jer niti jedna škola to nije zatražila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Štoviše, Županija ih je pitala što im je potrebno, ali škole higijenske uloške nisu navele. Niti itko drugi.

- Karlovačka županija je poslala upit školskim ustanovama kojima je osnivač o svim budućim potrebama te nijedna škola nije iskazala potrebu za osiguranje besplatnih higijenskih uložaka. Isto tako, niti od strane roditelja ili bilo koga drugog, nije bilo upita niti iskazivanja potreba za navedenim, stoga isto nije planirano u Proračunu Karlovačke županije za 2021. godinu, odgovorili su nam iz Županije.

No, rebalansima proračuna to se lako promijeni ako ima dobre volje. I sluha za inicijativu Udruge pacijenata Dignitas koja je sada od Grada i Županije besplatne uloške i tampone zatražila za sve učenice.

- Ovim putem tražimo od vas (Grada Karlovca i Karlovačke županije) da razmotrite prijedlog da se svim učenicama u grada Karlovcu, ali i u cijeloj Karlovačkoj županiji omoguće besplatni higijenski ulošci i tamponi. Smatramo da bi ova mjera bila dobra za sve jer je Hrvatska jedina država u EU koja primjenjuje opću stopu na menstrualne potrepštine od 25 %, odnosno, riječ je o stopi poreza kao da je riječ o luksuzu. Stoga vas ovim putem pozivamo da organiziramo zajednički sastanak kako bi se našao najbolji model za rješenje ovog problema. Dobar primjer imamo iz Varaždina i smatramo da bi takav model trebali i u našoj županiji slijediti, stoji u prijedlogu Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata „Dignitas“, koji potpisuje predsjednica Marina Novaković Matanić.

Izdvojeno


Reci što misliš!