AKTUALNO / VIJESTI

BIJELA KUGA

Demografska katastrofa - Hrvatska u 2020. izgubila 21 tisuću ljudi, u Karlovačkoj županiji najgori Ribnik, Saborsko i Slunj

Demografska katastrofa - Hrvatska u 2020. izgubila 21 tisuću ljudi, u Karlovačkoj županiji najgori Ribnik, Saborsko i Slunj

Najnoviji opsežni podaci za 2020. godinu govore o nastavku demografske katastrofe na području Hrvatske pa tako i Karlovačke županije. Što se tiče cijele države u prošloj godini "prirodnim prirastom" izgubili smo čak 21.178 ljudi (za usporedbu to je brojka veća od svih gradova Karlovačke županije osim Karlovca), imali smo uvjerljivo najviše umrlih u proteklih 10 godina što je posljedica i pandemije koronavirusa (57.023), ali i najmanje rođenih u proteklih 10 godina, što se već i ne može povezivati s virusom (35.845).

Karlovačka županija, dakako, ne izdvaja se iz ovih crnih brojki. U našoj županiji u protekloj su godini rođene 904 bebe, a umrlo je 2.076 ljudi. Eventualni mali plusić u moru crnih podataka je onaj da je perinatalni mortalitet, odnosno smrtnost dojenčadi, drastično smanjen u odnosu na godinu ranije kada je bio među najvećima u Hrvatskoj. U 2020. godini iznosio je 3,3 promila, što je ispod hrvatskog prosjeka koji iznosi 4 promila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgora situacija u postotku je u Saborskom i Ribniku - u Saborskom su rođene 3, a umrlo je 24 osoba, dok su u Ribniku rođene dvije, a umrlo je 14 osoba. Vrlo blizu najgorim rezultatima su i Vojnić te Bosiljevo. Od gradova najgora je situacija u Slunju u kojem je rođeno 43, a umrle su 104 osobe. No, tek je neznatno "bolja" situacija u Karlovcu (357 rođenih - 845 umrlih), Ogulinu (107 rođenih - 229 umrlih), Ozlju (50 rođenih - 105 umrlih) te Dugoj Resi (97 rođenih - 179 umrlih). 

Ni ove godine, već po pravilu, nema niti jedne općine koja ima pozitivan prirodni prirast, ali jedna ipak nema ni negativni, već je ravno na nuli - to je Kamanje u kojem je i rođeno i umrlo po 10 osoba.

Inače, u ukupnim brojkama najviše stanovnika negativnim prirodnim prirastom izgubila je Osječko-baranjska županija, a u postotku Ličko-senjska županija. Pozitivnih - nema. Najmanji gubitak ima Dubrovačko-neretvanska županija.

Izdvojeno


Reci što misliš!