AKTUALNO / VIJESTI

BAZILIKA SV. KVIRINA

Doživotni redovnički zavjeti Karlovčanke s. Marie Ivane Perković

Doživotni redovnički zavjeti Karlovčanke s. Marie Ivane Perković

U bazilici svetoga Kvirina u Sisku 24. srpnja 2021. pod svečanim euharistijskim slavljem Karlovčanka s. Maria Ivana Perković, položila je doživotne redovničke zavjete na ruke vrhovne poglavarice s. Joanne Kwiatkowske, u Družbi sestara Milosrdnog Isusa.

Misu polaganja doživotnih zavjeta predvodio je mons. Vlado Košić, biskup Sisačke nadbiskupije, uz koncelebraciju svećenika i prijatelja Družbe. 

Obred zavjeta započelo je  procesijom svećenika, ministranata, zavjetovanice te braće i sestara Družbi sestara Milosrdnog Isusa iz Siska i iz Poljske popraćeno ulaznom pjesmom.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U slavlju je naglašena važnost, vrijednost i uzvišena ljepota polaganja doživotnih zavjeta, izricanja spremnosti doživotno se po zavjetima vezati za Krista. Središnja misao upućena svima prisutnima koja bi se mogla sažeti riječima: ljubavi ništa nije teško, jer ljubav se raduje svakom novom jutru i svakom novom susretu s ljubljenim, svakom zajedničkom pothvatu i djelu ... 

Osoba željna i spremna položiti doživotne zavjete Bogu pokazuje spremnost na puštanje Očeva glasa da odjekne njezinim životom, spremnost na doživotno ugrađivanje u Tijelo Kristovo, Crkvu. Ugrađivanje koje nije samo trenutak polaganja zavjeta, nego spremnost na životni hod koji će konkretno oblikovati zavjeti posluha, čistoće i siromaštva. 

Nakon homilije uslijedilo je polaganje doživotnih redovničkih zavjeta koje se sastoji iz tri dijela: molitve Crkve nad zavjetovanicom, polaganje zavjeta na ruke vrhovne poglavarice zajednice u kojoj se zavjetovanica zavjetuje te blagoslova i primanja prstena, vanjskog znaka zavjetovanja. 

Svi prisutni su s radošću i ponosom sudjelovali u ovom, za Ivanu, Crkvu i red Družbi sestara Milosrdnog Isusa, svečanom trenutku. Poslije čina zavjetovanja misno slavlje je nastavljeno euharistijskom službom te na koncu zaključeno biskupskim blagoslovom zavjetovanice i sviju prisutnih.

Svima prisutnima, sestra Ivana je na kraju uputila tri riječi koje, rekla je, mogu barem malo dočarati ono što proživljava i osjeća: zahvalnost; ponajprije Bogu, a zatim i svima za podršku, molitve, vrijeme i trud, zatim ljubav i služenje kojima se nada da će obdariti bližnje na putima svoga redovničkoga života.

Foto: Danijela Fattorich

Izdvojeno


Reci što misliš!