AKTUALNO / VIJESTI

MIMO ZAKONA?

Županijska uprava za ceste dobila novog starog šefa, ali i nove članove Upravnog vijeća - iz oporbenog SDP-a prozvali ih za kršenje zakonske procedure

Županijska uprava za ceste dobila novog starog šefa, ali i nove članove Upravnog vijeća - iz oporbenog SDP-a prozvali ih za kršenje zakonske procedure

SDP-ova županijska vijećnica Ivana Salopek Šumunja istaknula je kako je imenovanje v.d. ravnatelja bez prethodnog raspisivanja natječaja protivno čl. 43 Zakona o ustanovama.

Upravno vijeće Županijske uprave za ceste Karlovac dobio je nove članove, i to dan nakon zadnje sjednice Županijske skupštine na kojoj je, prema SDP-ovoj Ivani Salopek Šumonja, došlo do manevra s razrješenjem i istovremenim imenovanjem vršitelja dužnosti direktora Županijske uprave za ceste Stjepana Turkovića, i to upravo na prijedlog Upravnog vijeća.

Naime, zbog isteka mandata dosadašnjem ravnatelju Županijske uprave za ceste Stjepanu Turkoviću, Upravno vijeće u sastavu s Darkom Bebićem, Nikolom Štefancem, Stjepanom Zoretićem, Zdravkom Paušićem te Igorom Frketićem, donijelo je odluku o njegovom razrješenju 28. lipnja 2021. godine. Također, Upravno vijeće u odluci predlaže Karlovačkoj županiji donošenje odluke o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Stjepana Turkovića i to iz razloga što Upravno vijeće zbog skorašnjeg isteka mandata još nije donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor, odnosno imenovanje novog ravnatelja ustanove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno, takvu odluku je većina Županijske skupštine donijela bez problema, iako se iz redova oporbenog SDP-a moglo čuti da je odluka bez zakonske osnove. Naime, kako je pojasnila Ivana Salopek Šimunja, imenovanje v.d. ravnatelja bez prethodnog raspisivanja natječaja protivno je čl. 43 Zakona o ustanovama. Što se iza ovog imenovanja krije, javnost će teško saznati, mišljenja je Salopek Šumonja, a još je više čudno što je, smatra SDP-ova vijećnica, u ovom momentu i u vrijeme donošenja ove odluke Upravno vijeće još uvijek u mandatu i može donijeti odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor ravnatelja koja je odmah i povukla "partijsku" paralelu između Stjepana Turkovića, HDZ-a i Županijske uprave za ceste.

- Dotični gospodin, osim što je ravnatelj ŽUC-a, izdašni je donator HDZ-ovih kampanja zahvaljujući kojemu su neodržavane i derutne prometnice iz njegove nadležnosti prebačene u nadležnost gradova i općina. Po principu - brigo moja prijeđi na drugoga, kazala je Šumonja.

Ivana Salopek Šumonja

Interesantno, kako na prozivke SDP-ove Salopek Šumonja nitko iz vladajućih nije imao komentara niti ponudio obrazloženje. Stjepan Turković tako ostaje na čelu Županijske uprave za ceste, ovaj put kao vršitelj dužnosti do raspisivanja javnog natječaja i imenovanja novog ravnatelja, ali najduže do godinu dana.

Županica Martina Furdek-Hajdin dan nakon održane sjednice imenovala je novo peteročlano Upravno vijeće ŽUC-a, i to za predsjednika Ivana Ćupora, zamjenika predsjednika Maria Bunčića te članove Matiju Palalića, Ivana Tomičića i Ivana Požegu. Poštujući proceduru, pred njima bi se ubrzo trebala naći odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor novog ravnatelja. 

Izdvojeno


Reci što misliš!