AKTUALNO / VIJESTI

OBALA U NARANČASTOM

'Podmeću nam!', na Zrću odbacuju da se 94 Austrijanaca zarazilo na partyju sa 19.000 ljudi. I ministrica izvlači brojke

'Podmeću nam!', na Zrću odbacuju da se 94 Austrijanaca zarazilo na partyju sa 19.000 ljudi. I ministrica izvlači brojke
Marko Dimic/PIXSELL

Od punte Istre do punte juga Hrvatske i dalje sve uspijeva ostati epidemiološki narančasto. Ali...

Hrvatska obala od Istre do Dubrovnika ostaje narančasta. Jučer smo imali 188 novih slučajeva, a pola od toga su zaraženi Austrijanci i to nakon povratka s festivala "Austria goes Zrće" na Pagu - njih 94.

Pišu tako austrijski mediji, ali taj broj ne ulazi u našu statistiku, jer su Hrvatsku napustili negativni. U priču se uključio austrijski veleposlanik, ali i ministar zdravstva. Gradonačelnik Novalje poručio je da se brojkama manipulira. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Evo ga - novi poziv za Austrijance. Zrće 2022., ali s njim i vijest da ih je ove godine na istom festivalu već 94 zaraženih i da ih je bilo 19.000. Lokalni Stožer odmah je sazvao konferenciju za medije.

"Bode u oči i odskače od parametra broja nazočnih na plaži Zrće, gdje se grubo rečeno manipulira i podmeće s 19.000 nazočnih austrijskih državljana na ovom eventu", poručio je gradonačelnik Bovalje Ivan Dabo (HDZ).

Trajao je tjedan dana, od 17. do 24. srpnja. I direktorica turističke zajednice dementirala je vijest o 19.000 Austrijanaca. 

"Mi u prosjeku imamo 1200 austrijskih državljana na području grada Novalje. Ta brojka je bila negdje do 16.7. – dakle dan prije festivala. Dane nakon festivala brojka se naravno penje, tako 22.7. – 3800 gostiju iz Austrije", kazala je Marina Šćiran Rizner iz Turističke zajednice Grada Novalje. 

I nitko ne može ući bez covid potvrde. Ako nisu cijepljeni - testiranje. Kažu testiraju najviše u Hrvatskoj. 

"Za trajanje festivala na području grada Novalje je obavljeno 12.151 testiranje, ukupno je utvrđeno 16 osoba pozitivnih na korona virus. To su mahom strani državljani, ali među tim stranim državljanima nije bio ni jedan austrijski državljanin", tvrdi načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novalje Ivan Peranić.

Zaraženi su Nijemci, Talijani, Švicarci, ali Austrijanaca – nema. Od zaraženih 16-ero, njih 11-ero ostalo je u karanteni u Novalji.

"Da li je njih zaraženo 94 ili nije – ja neću tvrditi. Tvrdim da na Zrću nisu zaraženi. 90 posto tih mladih Austrijanaca i Austrijanki su imali ispravne covid putovnice, 10 posto je išlo na testiranje. Ako je ikome stalo da se tu nitko ne zarazi – onda je nama", poručio je direktor tvrtke koncesionara plaže Zrće Šime Oštarić. 

U Hrvatskoj je trenutno više od milijun turista. Najviše ih je iz Njemačke 203.000, Slovenije 140.000, Poljske 86.000, Austrije 75.000 i Češke 61.000. Je li boravak u Hrvatskoj i dalje siguran, ako se gotovo 100 ljudi zarazilo?

"Upitno je koliko je to stvarno bilo brojki. Dopustite da sad to sve prođe da se izanalizira, pa ćemo vidjeti. Ako je bilo pola milijuna Austrijanaca do sada, što se tiče svih brojki, što se tiče 14-dnevne incidencije broja zaraženih, pa mislim da ta brojka govori više od ičega", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (HDZ).

Ovako sada izgleda nova korona karta Europe. Hrvatska obala i dalje je narančasta, a od prošlog puta crveni se jug Francuske, još jedan dio Grčke i Italije.

Jesu li se na kraju Austrijanci doista zarazili u narančastoj Hrvatskoj pitali smo i organizatore austrijskog tjedna koji su jučle"Upitno je koliko je to stvarno bilo brojki. Dopustite da sad to sve prođe da se izanalizira, pa ćemo vidjeti. Ako je bilo pola milijuna Austrijanaca do sada, što se tiče svih brojki, što se tiče 14-dnevne incidencije broja zaraženih, pa mislim da ta brojka govori više od ičega", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (HDZ).

Ovako sada izgleda nova korona karta Europe. Hrvatska obala i dalje je narančasta, a od prošlog puta crveni se jug Francuske, još jedan dio Grčke i Italije.

Jesu li se na kraju Austrijanci doista zarazili u narančastoj Hrvatskoj pitali smo i organizatore austrijskog tjedna koji su jučer bili na sastanku s ministrom zdravstva. Odgovor nismo dobili.

Izdvojeno


Reci što misliš!