AKTUALNO / VIJESTI

JESU LI ZASLUŽENE

Provjerili smo kolike su plaće hrvatskih župana - karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je u "top pet" najplaćenijih

Provjerili smo kolike su plaće hrvatskih župana - karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je u

Već nakon stupanja na funkciju zamjenice župana koja obnaša funkciju župana, Furdek Hajdin „uzela“ si Jelićevu plaću od 17.751 kuna, a u ovom mandatu ona iznosi 18.333 kuna.

Na netom održanim lokalnim izborima, hrvatski birači birali su dvadeset župana, koji su se, vjerujemo, nakon gotovo dva mjeseca od početka obnašanja dužnosti uhodali u novi posao. Većini nakon reizbora to i nije bilo ni potrebno. Novi mandat donio je  niz obveza i programa koji se moraju realizirati u narednom četverogodišnjem razdoblju, a kako to biva, odgovornost i pozicija nose i svoju financijsku dobit.

Zavirili smo tako u visinu plaća aktualnih župana, koju si je, doduše, sami određuju. Većina njih dužnost obavlja profesionalno, a najniža mjesečna neto plaća kraće se od nepunih 15 tisuća kuna, i to župana Međimurske županije Matije Posavca, do rekordnih gotovo 20 tisuća kuna slavonskih župana, onog Ivana Anušića iz Osječko-baranjske i novoizabranog iz Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Geografski gledano, mogli bi se složiti kako župani primorskih i dalmatinskih županija nešto štedljiviji. Mjesečni prihodi kreću im se u rangu od 15-tak tisuća kuna, kao primjerice splitskog župana Božidara Bobana, do 18 tisuća kuna Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. No, u Dalmaciji pozitivno odskače i novi župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, koji bez stranačke pripadnosti, jedini dužnost obavlja volonterski uz naknadu od 8.765 kuna. 

Visina neto plaće županice Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin nalazi se u top pet najvećih. Već nakon stupanja na funkciju zamjenice župana koja obnaša funkciju župana, Furdek Hajdin „uzela“ si Jelićevu plaću od 17.751 kuna, a u ovom mandatu ona iznosi 18.333 kuna.   

Na pitanje jesu li plaće zaslužene, odgovor bi trebali znati građani, koji ih i financiraju. 

Izdvojeno


Reci što misliš!