AKTUALNO / VIJESTI

POTPORE RODITELJIMA

Naknade za bebe kao dio pronatalitetne politike - u kojim gradovima u Karlovačkoj županiji su one najveće, a u kojima najmanje

Naknade za bebe kao dio pronatalitetne politike - u kojim gradovima u Karlovačkoj županiji su one najveće, a u kojima najmanje
Ivica Galovic/PIXSELL

Jednokratne pomoći za opremu novorođenčadi u gradovima Karlovačke županije kreću se od minimalno 1.500 kuna do više od 5 tisuća kuna.

Loša demografska slika i negativni prirodni prirast već su odavno ukazali kako kao nacija starimo, te bez jasne pronatalitetne politike države, loši trendovi ne mogu se tako olako zaustaviti, a kamoli očekivati uzlaznu putanju. Ne čudi stoga niz socijalnih mjera i pomoći na razini gotovo svih lokalnih jedinica usmjerenih prema stvaranju uvjeta za proširenje obitelji.

Jedne od njih zasigurno su i naknade za opremu novorođenčadi, zbog koje se vrlo vjerojatno nitko neće odlučiti na rađanje djeteta, no barem na simboličkoj razini, bitna su poruka o odnosu države i gradskih uprava prema obitelji. KAportal je napravio analizu među gradovima u Karlovačkoj županiji, te donosimo pregled koliko iznose jednokratne pomoći za bebe u 2021. godini. Pa krenimo redom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među izdašnijima po izdvajanju za novorođene bebe je Grad Slunj. Naime, slunjski roditelji, koji imaju prebivalište na području grada u trenutku rođenja djeteta, imaju pravo na naknadu u iznosu od 2 tisuća kuna za prvo dijete, 3 tisuća kuna za drugo dijete, 5 tisuća kuna za treće dijete, te za svako daljnje dijete dodatnih 2 tisuće kuna.

Grad Ogulin ipak najviše stimulira novopečene roditelje, s obzirom da je u ovoj godini povećao jednokratni iznos novčane naknade, te on sada iznosi 5 tisuća kuna po novorođenom djetetu. Uvjet je da jedan roditelj i novorođeno dijete imaju prebivalište na području grada. No, Grad ujedno ostavlja i mogućnost da u slučajevima ukoliko roditelji i dijete nemaju prebivalište na području grada naknadu mogu ostvariti, ukoliko prilože potvrdu da nisu ostvarili pravo na naknadu u mjestu svog prebivališta.

Po dvije tisuće kuna jednokratne pomoći za bebe mogu računati i roditelji s prebivalištem na područjima gradova Ozalj i Duga Resa, dok je ona u najvećem gradu u Karlovačkoj županiji, Karlovcu - najmanja. 

Iz Grada Karlovca navode da pravo na naknadu u iznosu od 1.500 kuna po novorođenom djetetu ostvaruju građani, roditelji ili skrbnici, pod uvjetom da dijete i jedan roditelj ili skrbnik imaju prebivalište na području grada, a zahtjevi su mogu predati i putem aplikacije e-novorođenčad.

Izdvojeno


Reci što misliš!