AKTUALNO / VIJESTI

za spas dobre

Prosvjed protiv HE Lešće: "Zaustavite rad te zle elektrane, ona je dokaz ljudske pohlepe i gramzivosti"

Prosvjed protiv HE Lešće:

Konačni cilj je obustava rada hidrocentrale

Punih 11 godina mještanih sela uz Dobru nizvodno od HE Lešće trpe teške devastacije na svojoj imovini, uništavanje prirode, a zbog vodnih valova su im doslovno ugroženi životi. Jednako toliko je trebalo da se organizira prvi pravi prosvjed protiv te hidrocentrale i štete koju ona pravi, dogodilo se to danas u Novigradu na Dobri.

On bi trebao rezultirati peticijom, a možda i trajnom zabranom rada za centralu. Najpozitivnija stvar koja dolazi danas iz Novigrada je zajedništvo mještana i političara, bez obzira na njihove stranačke boje i stav da je HE Lešće štetna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva među mnoštvom koja je na to upozorila je Mirela Jakuš Frobe, koja je u srpnju i sama umalo bila žrtva podivljale rijeke zbog vodnog vala iz HE Lešće. On je rekla da neće pristati na kompromise već na cjelovito rješenje problema, kao i da je događaj u kojemu je umalo izgubila život najtraumatičniji u njezinom životu.

- Ukinite rad te zle elektrene - poručila je ona.

Emotivno se obratio i Josip Broz iz Grduna, rekao je da je Dobra ljubav njegove mladosti, ali da je s vremenom izgubio nadu da će se ona ikada oporaviti, no sada vidi da se stvari mogu promijeniti. Mihael Grdunac, koji se bavi turizmom u restoranu Papalina kaže da im HE Lešće onemogućava da žive od turizma, a pedijatrica Nevenka Ile svjedočila je o jezi koju izaziva vodni val koji se pojavi u sekundi.

Načelnik Netretića Marijan Peretić kaže da je inicirao rješavanje problema, ali je ta inicijativa zamrla. Navodi kako im HE Lešće onemogućuje razvoj turizma uz Dobru.

- Nama Dobra treba 365 dana u godini - zavapio je načelnik Peretić.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar je upozorio je da HE Lešće ima utjecaj na još jednu kršku ljepoticcu - Mrežnicu.

- Prije tri godine Mrežnica je bila tekuće blato, u sušnom periodu razina vodostaja se digne za 20 cm i ohladi za 4 stupnja - podsjetio je Boljar dodajući kako je neshvatljivo da netko pritiskom na gumb može zagasiti život jedne rijeke i naglasio kako je priča za spas rijeka nestranačka, nevezana za politiku, vezana na ljude koji zajedno moraju riješiti problem.

Potporu prosvjedu je dala i županijska vijećnica iz Ogulina Ivana Salopek Šumonja pozivajući mještane da ne odustanu i da se bore a njezina kolegica Ana Matan Todorčevska da se na problem Lešća upozoravalo, ali isti oni koji tada nisu slušali, ne čuju ni danas.

Županica Martina Furdek Hajdina je kazala da ja svima stalo do četiri karlovačke rijeke, kao i da se rješenje mora iznaći.

- Mi bez struje ne možemo, ali moramo tražiti alternativu, a ona je u zelenoj energiji. Nitko ne bježi od štetnih posljedica HE Lešće, pa čak ni HEP. Novac se ulaže u sanaciju štete, sanacija je samo premosnca, ali ne i rješenje problema. Na tome radimo. Cilj nam je isti. Apeliram na vrijeme. I mi smo nestrpljivi, želimo da rješavanje bude brže. Nam je najvažnija sigurnost građana, ljudski život nema cijenu. - poručila je županica Furdek Hajdin.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je kako političari moraju pokazati odgovornost i konkretne korake, a ne samo slatkorječivaost.

- Ja ću poduzeti sve što mogu, jer ovi ljude vape za pomoći i drago mi je da smo uopće uspjeli osvijestiti ovaj problem u javnosti, obzirom da se uporno gurao pod tepih i o ovome se nije govorilo. Postavio sam pitanje u Hrvatskom saboru i Ćoriću i Plenkoviću, a što su poduzeli?! Koliko struje na kraju ta HE Lešće daje? Manje od jedan posto. Meni život Mirele Jakuš Frobe, koja je umalo stradala na rijeci ovoga ljeta, vrijedi više od toga - kazao je Troskot dodajući kako je HE Lešće materijalni je dokaz najgorih ljudskih mana, gramzivosti, pohlepe, sebičnosti, laži, a ničim nije opravdala svoje postojanje, jer je preko noći nestao novac, a nema ni rezultata koji se propagirao.

- Lešće je materijalni dokaz najvećih ljudskih mana – gramzivosti, pohlepe, sebičnosti i laži, zaključio je Troskot.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!