Oduševljenje nakon potpunog otvaranja: Ne vidim razlog zbog kojeg smo bili zatvoreni, najugroženiji su oni koji rade s domaćim ljudima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Kafići nisu smjeli primati goste od studenoga prošle godine.

Radili su samo oni koji su izdavali piće i hranu za van, a na taracama su gosti mogli sjediti za stolovima uz razmak. Zadnji dan kolovoza odlučeno je kako se otvaraju unutarnji dijelovi kafića, uz propisane mjere koje se odnose na ograničenje ukupnog broja posjetitelja, prozračivanje, dezinfekciju i čišćenje i ostalo. Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković potvrdio je kako će se potpore za većinu djelatnosti ukinuti, a oni koji će ih nastaviti primati ipak će dobiti manje iznose nego do sada.

Pitali smo dubrovačke ugostitelje koji rade u Ulici Iva Vojnovića što misle o ovoj odluci koja im konačno omogućava koliko-toliko normalan rad.

Đivo Zvone iz Retro Cafea smatra kako su ih trebali pustiti puno prije.

- Kad su radili restorani i ostali objekti koji su obavljali djelatnost unutar zatvorenih prostora, trebali smo i mi. Stvarno ne vidim razlog zbog kojeg su nas ostavili zatvorene – smatra Zvone koji je zadovoljan što napokon može otvoriti svoja vrata nakon punih devet mjeseci.

Goran Mratinović / DD

- Mislim da nije u redu da ukinu potporu nakon mjesec i pol dana dobre sezone. To malo vremena ne može nadomjestiti skoro dvije godine nikakvog rada, a da ne govorim da ukidaju potpore nama koji nismo radili skoro godinu dana! Nadam se da su to samo nagađanja, jer ne znam kako ćemo uspjeti opstati bez tih potpora koje su nam jako bitne – kazao je Đivo Zvone, vlasnik kafića Retro u Ulici Iva Vojnovića.

Maro Čerjan, vlasnik City caffea, smatra kako je potpuno otvaranje dobar potez koji je prema njegovom mišljenju zakasnio.

Goran Mratinović / DD

- Trebalo se davno otvoriti da sve bude normalno kao i ostale djelatnosti. Ugroženi smo mi koji radimo s domaćim ljudima, a pogotovo su ugroženi oni koji rade s turistima. Sezona je počela početkom sedmog mjeseca što je naravno prekasno. Što se tiče zime smatram da će biti crna zima za nas ugostitelje – kazao je Maro Čerjan.

U kafiću Petrunjela sreli smo Nikšu Žarka koji također smatra kako je otvaranje trebalo davno napraviti.

- Žali bože što to nije cijelo ljeto urađeno. Dosta ugostitelja, koji imaju mali broj stolova vanka, imaju svoje goste koji su naučili popit piće za šankom, družiti se s konobarima i sklapati poslove, ovo ljeto su definitivno zakinuti kao i oni koji imaju samo unutarnje prostore. Moglo se sve to napraviti da bude kao i sada s razmakom od dva metra, uz klimu pa bi bilo ugodnije i jednostavnije raditi – prijedlog je Nikše Žarka.

Goran Mratinović / DD

- Podržavam ovu odluku i ako bog da sreće da se ubuduće što prije sve sankcije ukinu i da počnemo normalno živjeti. Ako se skinu sve ove zabrane da se slobodno može raditi, onda te potpore nemaju potrebe, izuzev onih koji stvarno ne mogu raditi. Ima dosta njih koji opće nisu mogli raditi jer nisu imali stolove vanka i bili su dugo zatvoreni pa bi im država trebala nešto više i dati – zaključio je Nikša Žarak koji je jedva dočekao popiti piće u Petrunjele.

Ivan Ćosić

Popularni Članci