AKTUALNO / VIJESTI

RAST CIJENA

Rast cijena građevinskog materijala, zemljišta, velika potražnja, a mala ponuda: Čeka li nas još jedan val velikih poskupljenja stanova?

Rast cijena građevinskog materijala, zemljišta, velika potražnja, a mala ponuda: Čeka li nas još jedan val velikih poskupljenja stanova?
Dino Stanin/PIXSELL

Od početka pandemije cijena čelika skočila je za 215%, PVC-a za 100%, bakra za 65%, stiropora 25%, asfalta 20%...

Pandemija koronavirusa, osim što nam je iz temelja promijenila živote, utjecala je i na sve ostale sfere društva. Pa tako i na građevinski sektor. Naime, već neko vrijeme građevinari upozoravaju da cijene materijala rastu i da će to postati veliki problem i za krajnje korisnike, dakle kupce stanova.

Još ovo ljeto smo u RTL Direktu izvijestili o tome kako je od početka pandemije cijena čelika skočila za 215%, PVC za 100%, bakar za 65%, stiropor 25%, asfalt 20%. Gotovo sve od čega se zidaju zgrade...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitanje koje se nameće samo od sebe je - hoće li rast cijene materijala utjecati na cijenu završnog proizvoda - stana.

Utjecaj puno faktora

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović za RTL.hr kaže da je puno faktora utjecalo na rast cijena stanova, ali da je taj trend vidljiv već dvije godine.

To je prije svega imalo utjecaj na cijenu novosagrađenih stanova, kaže nam. "Isto tako, nakon potresa je smanjen interes za stariju gradnju. Ali, to je globalni trend, nije to samo u Hrvatskoj", kaže Ranilović.

Upozorava da je došlo i do polarizacije cijena.

"Naravno da nije isto kad je stan u centru grada ili kad je on na periferiji", govori nam, ali dodaje:

"Cijene koje jesu su ti okviri, ne očekujem bitan rast. One su dosegle neku razinu i one će se tu negdje kretati, ovisno o kvaliteti gradnje, lokalitetu. Ne očekujem da će to otići u nebesa, da neće biti priuštivo. Cijena će ovisiti o lokalitetu i kvaliteti gradnje nekretnine", naposljetku će Ranilović.

"Nisu svi materijali poskupjeli"

S druge strane, ekonomski analitičar Damir Novotny kaže nam da je građevinski materijal tek djelomično poskupio.

"Građevinari govore o poskupljenju željeza. Nabavni lanci su prekinuti, teško je dobiti iz Kine kontejner željeza. U  Europi nema dovoljno proizvodnje građevinskog željeza, ali, recimo, cementa imamo dovoljno", upozorava Novotny i dodaje:

"Ne možemo reći da su svi materijali poskupjeli. Pitanje je naravno koliko željezo participira u izgradnji. Veći problem je cijena radne snage. Nema na tržištu dovoljno radne snage. A potražnja za građevinom je velika, i u Hrvatskoj i EU. To će biti veći problem", smatra Novotny.

Dodaje da i treba reći da su cijene stanova u Hrvatskoj narasle, ali ne svugdje.

"Cijene su narasle na Jadranu i Zagrebu. Razlog? Štednja je iz banaka otišla u nekretnine, a Hrvatska je jedna od zemalja koja nema porez na nekretnine. A nekretnine se iznajmljuju... I zbog toga su isto narasle cijene stanova. Ali, ponavljam ne svugdje", zaključuje Novotny.

Vlasnica agencije za poslovanje nekretninama Biliškov nekretnine, Jasminka Biliškov u razgovoru za RTL.hr ipak ističe cijene gradevinskih materijala koje su značajno poskupjele, što, zaključuje, u konačnici rezultira višom cijenom.

Malo građevinskih zemljišta

"Cijene su zadnjih godinu dana porasle značajno, a razlog je tome što su cijene materijala, sirovina poskupile i cijena građenja je otišla... Sve skupa je rezultiralo višom cijenom nekretnina. Cijene su dosta visoke i mislim da ce se rast zaustaviti, ali i dalje sve ovisi o cijenama gradevinskog materijala i sirovinama, a također i cijenama građevinskog zemljista. Ako cijene materijala i dalje budu rasle, morat će i rasti cijene...", upozorava Biliškov.

Inače, u ovom trenutku cijena kvadrata novog stana u Zagrebu, koja uvelike ovisi o lokaciji gdje je stan nalazi, kreće se u iznosu od 2000 do 3500 eura za kvadrat.

"Što se tiče same novogradnje u Zagrebu, ona je dosta zanimljivija zbog potresa koji se dogodio i kupci se radije odlučuju za novogradnju. Potražnja za novogradnjama je definitivno povećana. Zbog toga je cijena novogradnje porasla, a s druge strane je i cijena materijala - sve je enormno poskupjelo", kaže nam Biliškov dodajući da je malo i građevinskih parcela i da sukladno tome raste i cijena zemlje koja utječe i na konačan proizvod - stan.

Izdvojeno


Reci što misliš!