AKTUALNO / VIJESTI

UZORAK 600.000 LJUDI

'Ako se niste cijepili, 11 puta je vjerojatnije da ćete umrijeti od covida nego cijepljeni', kažu statistike iz bolnica

'Ako se niste cijepili, 11 puta je vjerojatnije da ćete umrijeti od covida nego cijepljeni', kažu statistike iz bolnica
PIXSELL

Sad se znaju i razlike u stopi zaraze, kao i teškog oblika covida zbog kojeg se pacijente mora spašavati hospitalizacijom

Vjerojatnost da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s covidom-19, deset je puta veća u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima, a istodobno je vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida, jedanaest puta veća u odnosu na cijepljene, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju triju istraživanja. 

Njima je utvrđeno i da je vjerojatnost da će se necijepljeni zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na cijepljene, te je 10 puta manja mogućnost da se cijepljeni razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, također u odnosu na cijepljene osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR). 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država.

"Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi cjepiva", kazala je dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

Istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. travnja do 17. srpnja, pokazala su da učinkovitost cjepiva pada otkako je delta varijanta postala dominantna. 

Jedno objašnjenje bi moglo biti postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na "dovitljiviji" način uspijeva izbjeći zamke imunosnog sustava. No, može se raditi i o kombinaciji dviju pretpostavki.

Rezultati studije su pokazali da je u borbi s delta varijantom od triju cjepiva odobrenih u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a cjepivo Johnson&Johnsona 60 posto. 

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz kolovoza koja je također pokazala da Modernino cjepivo bolje štiti od delte nego Pfizerovo. Po procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta koronavirusa.

Izdvojeno


Reci što misliš!