AKTUALNO / VIJESTI

NOVA IZLOŽBA

U Knjižnici za mlade od petka izložba grafika Davorke Čavar, sarajevske likovne umjetnice koja živi i radi u Karlovcu

U Knjižnici za mlade od petka izložba grafika Davorke Čavar, sarajevske likovne umjetnice koja živi i radi u Karlovcu

U Knjižnici za mlade u petak u 19 sati bit će otvorena izložba Davorke Čavar pod tematskim nazivom "Asocijativna grafička slika". 

Davorka Čavar rođena je 1969. godine u Sarajevu gdje završava osnovnu i srednju grafičku školu. Akademiju likovne umjetnosti u Sarajevu na odjelu grafike u klasi profesora Dževada Hoze upisuje 1988. godine. Zbog ratnih djelovanja u Sarajevu napušta studij te nakon četiri ratne godine odlazi u Široki Brijeg. Tamo se 1996. oformljuje Akademija likovnih umjetnosti gdje nastavlja studij na odjelu grafike u klasi profesora Miroslava Šuteja te diplomira 2002. godine i stiče zvanje akademski grafičar i profesor likovne kulture. Radila je i kao voditelj odjela grafike na Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru. Izlagala je na dvije samostalne i više skupnih izložbi, a danas živi i radi u Rečici pokraj Karlovca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rasplinjavanje, apstrahiranje i stiliziranje opisnih formi u čisti likovni (grafički, crtački) govor, tj. u seriju oštrih linija i ploha koje su u snažnom kontrastu prema praznini plohe papira, u kolorističke opozicije jarko crvenih i potpuno crnih ploha, ili „snolika“ astralna plavetnila, u niz jednostavnih i složenih kompozicija ravnih i zakrivljenih šiljastih formi različitih vektora (podsvjesna naznaka ogoljenih šuma, planina?), ponavljanja, varijacije ritma, nisu bez unutarnjeg razloga, logike i „racia“. Sasvim suprotno! Odabir ovih i ovakvih elemenata i likovnih kompozicija proizišao je iz potrebe da se u vanjski svijet prenesu nagomilana duševna stanja i psihičke senzacije, a to se jedino može učiniti ako umjetnik posegne prema univerzalnim arhetipskim stiliziranim formama (to se ne odnosi samo na morfologiju likovnih formi, već i temeljnu simboliku boje) koje samim time postaju i osnove za asocijacije, što i naslov ove serije radova sugerira, ističe o umjetničinom djelu karlovački akademski umjetnik Alfred Krupa.

Izdvojeno


Reci što misliš!