AKTUALNO / VIJESTI

STROGA PRAVILA

Bez covid potvrde u Sloveniji ne može se ni kod liječnika - na udaru i prekogranični radnici, u susjednoj Metliki policija morala intervenirati na benzinskoj postaji

Bez covid potvrde u Sloveniji ne može se ni kod liječnika -  na udaru i prekogranični radnici, u susjednoj Metliki policija morala intervenirati na benzinskoj postaji

Set novih rigoroznih mjera u susjednoj Sloveniji utjecao je i na mnogobrojne dnevne radne migrante, ali i stanovnike iz pograničnih područja Karlovačke županije

Susjedna Slovenija odlučno je krenula u borbu protiv četvrtog vala pandemije, ili točnije rečeno u borbu protiv necijepljenih. Naime, novim setom epidemioloških mjera slovenska Vlada uvela je obvezu ispunjavanja PCT pravila u gotovo svim granama javnog života, pa je covid potvrda obvezna na svim radnim mjestima, kao i za ulazak u trgovine, frizerske ili kozmetičke salone, radionice, pa čak i kod liječnika i stomatologa.

Odluka je to koja je digla Slovence na noge, a u to smo se sami uvjerili, posjetivši susjednu Metliku, koja je usred bijela dana ostala prazna, a na benzinskoj postaji, za koje je veći dio dana vrijedilo PCT pravilo nastao je kaos, pa je i policija morala intervenirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O detaljima pandemijskog ali i prekograničnog suživota popričali smo s Valentinom, koja živi u Žakanju, dnevni je migrant, svakodnevno putuje u Sloveniju na posao, i koja nam kaže kako atmosfera u susjednoj Sloveniji nije nimalo ugodna.

- Osjeća se sve veći naboj u društvo, mjere koje se donose dobrim dijelom su tempirane i ishitrene, te se vrlo često zna desiti da kad dođemo na posao vrijedi jedno pravilo, kad se vraćamo doma već nešto drugo.

Naša sugovornica nam otkriva kako za posao radnicima priznaju još uvijek kućni test iz ljekarne, a mjere na granice su im donekle blago naklonjene.

- Za radne migrante koji žive u zoni od 10km od granice, ne vrijedi 3G pravilo. Provjeravaju nas svaki dan odakle dolazimo. Za sada je ok, ali s obzirom na stanje u Sloveniji, za očekivati je da će se i to mijenjati.

No, novo PCT pravilo za gotovo sve prodavaonice izazvalo je podosta revolta, otkriva nam u nastavku Valentina, pojašnjavajući pritom kako bez covid potvrde, odnosno ukoliko osoba nije cijepljena, testirana i preboljela covid-19, može se tek u ljekarnu i trgovinu s prehrambenim proizvodima.

- To je rezultiralo i time da dobar dio prekograničnih radnika po povratku s posla prisiljen kupovinu obaviti na hrvatskoj strani granice. To se u početku odnosilo i na benzinske crpke. Iako je u Sloveniji gorivo jeftinije i više od 1 kune po litri, bez covid potvrde jučer niste mogli točiti gorivo, ali zbog pritiska ljudi, tijekom dana već su promijenili i tu odluku, pa je sada sve po starom.

Novost u odnosu na prijašnje razdoblje u Sloveniji, kaže nam Valentina je i u obveznoj karanteni, ali i nošenju zaštitnih maski i u automobilu ukoliko u njemu nisu osobe iz istog kućanstva.

- Primjerice, radnik u slučaju da je kontakt i da mora u samoizolaciju, nema pravo na bolovanje kao prije, već je obvezan koristiti godišnji ili vam se „piše“ ne plaćeni godišnji. Zeznuto skroz, otkriva nam Valentina, koja ujedno dodaje kako se većina njezinih radnih kolega nije cijepila, ali s ovakvim pristupom i pritiskom sustava većine njih niti ne vjeruje u smisao istoga.

Izdvojeno


Reci što misliš!