AKTUALNO / VIJESTI

ČETVRTI VAL PANDEMIJE

(VIDEO) Među novooboljelima raste broj onih između 10 i 19 godina, u 99 posto novih slučajeva radi se o delta soju - raste pritisak na bolnice

(VIDEO) Među novooboljelima raste broj onih između 10 i 19 godina, u 99 posto novih slučajeva radi se o delta soju - raste pritisak na bolnice
Emica Elvedji/PIXSELL

"Još malo pa ćemo biti skroz popunjeni, radimo na način koliko pacijenata otpustimo toliko ih možemo hospitalizirati."

Na novoj covid karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Hrvatska je i dalje cijela u crvenom, za razliku od zapada Europe gdje su se neke regije iz crvenog vratile u narančasto.

Trenutačno je najbolja epidemiološka situacija u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, koje su u potpunosti zelene. A evo zašto je Hrvatska jako daleko od toga. U 24 sata je gotovo 1400 novih slučajeva, a bolničku njegu treba 628 zaraženih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

72 najtežih pacijenata za disanje treba pomoć respiratora, a preminulo je još 9 osoba. Usto je više sve mlađih zaraženih, od početka nastave gotovo dvije tisuće učenika.

Danas su uvedene nove i produljene stare mjere

U Klinici za infektivne bolesti 100 je covid pacijenata, polovina je mlađa od 60 godina i većina je necijepljena.

"Još malo pa ćemo biti skroz popunjeni, radimo na način koliko pacijenata otpustimo toliko ih možemo hospitalizirati. Kada smo popunjeni prelijevamo pacijente prema drugim bolnicama u Zagrebu koje su opskrbljene za prijem covid pacijenata", kaže predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz. 

Proteklog tjedna među hospitaliziranima

- 74% nije bilo cijepljeno,
- 22% primilo je obje doze cjepiva,
- nešto više od 3% cijepljeno je samo jednom dozom.

"Ovi koji su cijepljeni su stariji bolesnici, prosjek je 80 godina, stariji i imunokompromitirani", kaže Puljiz. 

Među novooboljelima raste broj onih između 10 i 19 godina. Njihov udio u broju novozaraženih je najveći i iznosi 22%. Od početka školske godine covid pozitivnih učenika od 7 do 14 godina je 1065, a onih od 15 do 18 - 866.

U Primorsko-goranskoj županiji među zaraženima je 34 % školaraca

"Činjenica je da je već na početku došlo do ispadanja dvaju razreda iz nastave u školi. Samo širenje u školama ne očekujemo toliko, očekujemo više među školskom populacijom kroz neke druge vidove komunikacije i druženja koje se odvijaju na margini školovanja i drugih izvannastavnih aktivnosti", kaže glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević. 

Ministar obrazovanja poručuje - nema semafora koji će određivati kad je vrijeme za online nastavu.

"Online nastava je uvijek tu, uvijek spremna i ako bude potrebno možemo prijeći na online nastavu", kaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

U 99 % slučajeva novih slučajeva zaraze, riječ je o delta soju virusa.

"Infekcija se širi daleko brže i intenzivnije nego protekle jeseni. Tada nam se situacija pogoršala u listopadu, ovdje već u prvoj polovici rujna vidimo nagli skok broja novozaraženih", kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel. 

Stožer je donio i nove mjere - sajmovi u zatvorenom su dopušteni, samo ako svi sudionici i posjetitelji imaju covid potvrde, a njih će morati imati i popisivači za drugu fazu popisa stanovništva. 

Izdvojeno


Reci što misliš!