AKTUALNO / VIJESTI

RTL DANAS

Mihajlu Hrastovu oslikan mural nedaleko mjesta gdje je ubio 13 neprijateljskih vojnika: 'Čovjek je odležao svoje, ne treba ga se razvlačiti po medijima'

Mihajlu Hrastovu oslikan mural nedaleko mjesta gdje je ubio 13 neprijateljskih vojnika: 'Čovjek je odležao svoje, ne treba ga se razvlačiti po medijima'
RTL

Rasprava o mostu se užarila i i na društvenim mrežama, ali i kod Pupovca i gradonačelnika Karlovca

Dvije Odvojene, a opet, povezane stvari događaju se večeras u Karlovcu. Zbog njih su se pobunili i SNV i lokalni Možemo!, kao i Inicijativa mladih za ljudska prava. Na 30. obljetnicu od kada je pripadnik hrvatske specijalne jedinice Gromova Mihajlo Hrastov na Koranskom mostu ubio 13 srpskih zarobljenika, oslikan je mural njemu u čast. A na gradskom vijeću se glasa o preimenovanju Koranskog mosta u most Gromova. 

Na zidu podvožnjaka brze ceste, sada stoji lik Mihajla Hrastova. Uz amblem Gromova, tu je svoje mjesto našla i automatska puška Ultimax. Puška kojom je Hrastov prije točno 30 godina ubio 13 JNA zarobljenika na ovom mostu, stotinjak metara dalje, na kojem je danas izvješen veliki natpis Heroj, a ne zločinac, a večeras će se preimenovati u most Gromova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pa čovjek je oslobodio Karlovac! Mislite da je za većinu Karlovčana on heroj?

Ma ne za većinu nego za sve, 100%", rekao je Stjepan Kovačić iz Karlovca. 

"Pa... ne znam baš da je heroj

Vidimo nekako nije lako govoriti ljudima o tome ni 30 godina poslije?

Pa nije, to je teško pitanje", rekla je Marija Crnolatac. 

Hrastov je 2015. osuđen na četiri godine zatvora. Za RTL Danas nije želio komentirati ni mural ni most. Gradonačelnik poštuje presudu, ali..

"Razumijem taj jedan osjećaj i emociju većine koji se sjećaju tog vremena znaju što je bilo, ali opet kažem presuda je presuda

Pa opet kažem nekako nam se čini da gradska vlast podržava i mural i preko mosta evo piše heroj a ne zločinac, dakle?

U tom kontekstu govorim o osjećaju emociji", rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Na osjećaje se poziva i Milorad Pupovac.

"To je suprotno svakom kršćanskom, to je suprotno svakom moralnom i svakom zakonskom osjećaju". 

Jeste nekome u HDZ-u ili Vladi rekli sve svoje zamjerke, recimo potpredsjendiku Miloševiću?

"Ne nismo bili u prilici, još", rekao je.

Rasprava o mostu se užarila i i na društvenim mrežama. Na Twitteru je prvo reagirala udruga Incijativa mladih za ljudska prava, pa im je odgovorio odvjetnik Luka Mišetić.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je institucije Grada Karlovaca da Koranski most umjesto po Specijalnoj jedinici policije Grom čiji je pripadnik bio Mihajlo Hrastov, nazovu po mirovnoj aktivistkinji Jelki Glumičić.

Ubijeni na Koranskom Mostu bili su pripadnici JNA, za koju je ICTY utvrdio da je činila zločine protiv čovječnosti i stvarala fašističku Krajinu. Ako primjenjujemo iste kriterije koje neki antifašisti primjenjuju na žrtve Bleiburga, zašto bi ikoga bilo briga za ubijene na Koranskom mostu?

Inače presudom Hrastovu je određeno i da on mora obiteljima žrtava ubijenih zarobljenika isplatiti milijunske odštete, zbog čega je već tri godine pod ovrhom. A to je predsjednik Milanović u srpnju ove godine nazvao mrcvarenjem.

Izdvojeno


Reci što misliš!