AKTUALNO / VIJESTI

SVE SE ZNALO

Tajnik županijskog HDZ-a izabran za ravnatelja ŽUC-a, oporba upozoravala na manjkave podatke, Jelkovac odrezao: Ne kanim istraživati je li Upravno vijeće proceduru provelo zakonito ili ne

Tajnik županijskog HDZ-a izabran za ravnatelja ŽUC-a, oporba upozoravala na manjkave podatke, Jelkovac odrezao: Ne kanim istraživati je li Upravno vijeće proceduru provelo zakonito ili ne

Za je bilo 19 vijećnika, 9 protiv, 3 suzdržanih

Nikakvih iznenađenja nema, Županijska skupština je odlučila baš onako kako se od nje očekivalo: Darko Bebić iduće će četiri godine biti na čelu ŽUC-a.

Za tajnika županijskog HDZ-a kao nasljednika Stjepana Turkovića u Županijskoj upravi za ceste ruke je diglo 19 vijećnika, 9 je bilo protiv, 4 suzdržanih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očekivanoj odluci prethodili su, opet očekivano neuspješni, pokušaji oprobe da skine tu točku dnevnog reda, odmah na početku sjednice, a onda i objašnjenja zašto je protiv takve odluke.

Zbog manjkave procedure. A poštivanje procedure je, zaboravili su, doduše to ovaj put reći, osnova demokracije. Kako god, prijedlog Upravnog vijeća da se Bebića imenuje ravnateljem (i razriješi Turkovića kao v.d. ravnatelja), vijećnicima je prenio predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Mario Kutleša (HDZ).

- Na Odboru je iščitan njegov životopis, članovima Odbora predočen, gđa. Šumonja je tražila mailom da joj se dostavi, ali ima pravo u Tajništvu na uvid; bit će, pretpostavljam, na stranicama ŽUC-a. Jedini kandidat je naveden od Upravnog vijeća i predlažem da se usvoji, kazao je Kutleša.

Ivana Salopek Šumonja (SDP) je ustvrdila da prijedlog Upravnog vijeća ne sadrži obrazloženje natječajnog postupka koji je proveeen u ŽUC-u, niti obrazloženje, samo ime i prezime.

- Zatražila sam njegov životopis, Vi ste ga imali i pročitali nam na Odboru. Smatram i da je morao biti sastavni dio materijala za ovu sjednicu. Ne razumijem zašto ga nemamo, tim više jer iščitavanje natječaja što se tiče uvjeta za ravnatelja, vidi se da nisu isti kao u Statutu ŽUC-a. U natječaju se navodi da kandiat VŠS ili VSS odgovarajuće spreme, u Statutu stoji da se može ravnateljom imenovati graditeljske - ne građevinske - i druge odgovarajuće struke. Ne znam koje je struke g. Bebić koji nam se predlaže, nisam zapamtila jer je opsežna biografija, pola se odnosila na političke funkcije HDZ-a, da je tajnik ŽO, da organizirao političke skupove i evente za HDZ... imamo reference po tom segmentu, možda i najbitnije u ovom slučaju. Jako bitan uvjet je da kandidat mora imati 5 godina iskustva u struci. Gdje ih je ostvario, mislim da je završio zaštitu, osiguranje... to je bio razlog zašto sam tražila uvid. Ovo je skandalozno, ali uopće ne sumnjam da ćete gospodina podržati, rekla je Salopek Šumonja.

I Dubravko Golubić (Možemo), baš kao na početku sjednice, ponovio je da Odbor nije priložio nikakav svoj dokument iako je predlagatelj, da nema životopisa predloženog kandidata "prvi put to vidim".

- Mislim da ima višu školu zaštite na radu. To je sve što znamo, ni koliko godina ima, gdje je radio, čime se bavio... Želite da izglasamo za ravnatelja ŽUC-a koji 30-40 milijuna kuna godišnje obrne, čovjeka o kojem ne znamo apsolutno ništa, napomenuo je Golubić.

Stjepan Mikulandrić (SDP) podsjetio je da je upravo Bebić bio predsjednik prijašnjeg saziva Upravnog vijeća ŽUC-a.

- Upravno vijeće nije natječaj raspisalo u vremenu u kojem je trebalo, a sad se taj isti kandiddira. Toliko o demokratskoj proceduri. Smatram da sve nije pripremljeno kako treba i da vijećnici trebaju dobiti informacije o kandidatu, bez obzira kako će glasati, primjetio je Mikulandrić.

Kutleša je zaključio da je Upravno vijeće, sukladno onome što je dostavilo, natječaj provelo po propisima.

- Piše da je traženo 5 godina iskustva u struci, sukladno tome Bebić ima 5 godina rada u struci, VSS. Svima će se na uvid omogućiti životopis, rekao je Kutleša.

- Kako ste Vi to provjerili uvjete? Životopis je jedno, uvjeti drugo. Kutleša, Vi  ste predsjednik Odbora, niste taj koji određuje ima netko uvjete ili ne, pobrkali ste uloge, to radi Upravno vijeće, a ono nije obrazložilo svoju odluku i ja imam pravo sumnjati u uvjete i kompetencije kandidata jer nemam životopis. Ne znam gdje je radio. Možete imati fakultet i raditi kao konobar 5 godina, to ne znači da imate ispunjene uvjete rada u struci. Nije Vaš posao da procjenjujete njegovu kompetenciju, to radi Upravno vijeće. Vi im vjerujete? Ja ne, uzvratila mu je Salopek Šumonja.

Daljnju raspravu prerezao je predsjednik Skupštine Vlado Jelkovac.

- Upravno vijeće je provelo proceduru u skladu sa Statutom ŽUC- a; ako je netko pogriješio u proceduri, neka se utvrđuje u postupcima. Upravno vijeće provodi proceduru i predlaže, ono dostavlja materijale Odboru koje je ovdje nekakav međukorak, inače Upravno vijeće predlagatelj Županijskoj skupštini. Zaista ne kanim ići u istraživanje je li Upravno vijee zakonito ili nezakonito provelo proceduru; provelo ju na način kao što je, pretpostavljam da se radi o stručnim ljudima. U mnogo situacija na Županijskoj skupštini nismo dobivali životopise i izvještaje o načinu provedbe procedure. Nama ne preostaje nego vjerovati onima koji su ovlašteni; svatko odgovara za svoj posao, izjavio je Jelkovac.

I dao točku na glasovanje: 19 vijećnika diglo je ruke za, 9 je bilo protiv, suzdžanih 3 pa je Turković razriješen dužnosti v.d. ravnatelja, a Bebić imenovan novim ravnateljem ŽUC-a.

Izdvojeno


Reci što misliš!