AKTUALNO / VIJESTI

povod za diskriminaciju

Je li odzvonilo grupnom vaganju na satovima tjelesnog? 'Kad djeca znaju da slijedi vaganje, izgladnjuju se i bježe iz škole'

Iz Ministarstva potvrdili - za sve škole stižu nove upute


Je li odzvonilo grupnom vaganju na satovima tjelesnog u školama koje je za mnoge učenike veliki stres? Kako bi se spriječilo posramljivanje i moguća diskriminacija početkom školske godine krenula inicijativa da se grupno vaganje pretvori u individualno. Iz Ministarstva potvrdili - za sve škole stižu nove upute.

Visina i težina pred svima. Bilo da je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi, nekim učenicima grupno vaganje izaziva stres, sram i povod je za diskriminaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Otpor postoji, ali ja uglavnom u zadnje vrijeme dajem učenicima da to obave kod kuće da ne bude nekih neugodnih situacija. Ne zbog mene, nego zbog njih. Taj dio u tom smislu preskočimo'', rekao je Orest Žunković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Graditeljskoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Da grupno postane individualno - Inicijativa je koja je pokrenuta prošli tjedan. Pisali su Ministarstvu i Gradskom uredu. Kažu, s početkom ove godine stiglo im je puno upita.

''Djeca kada znaju da taj tjedan slijedi grupno vaganje, izbjegavaju ići u školu ili bježe iz škole, kažu da ih boli trbuh, da ih boli glava ili ukoliko znaju da je za 7 dana to vaganje, onda tih 7 dana smanjeno jedu, drže drastične dijete, izgladnjuju se i na taj način ugrožavaju svoje zdravlje'', rekla je voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA, Jelena Balabanić Mavrović.

Iako se u većini škola učenici mjere pojedinačno, još postoje škole gdje se to radi pred svima. Za njih stručnjaci imaju poruku.

''Neka se svatko tko eventualno ima problema s tim da to razumije zamisli da u svom radnom kolektivu na sistematskom pregledu u dvorani je zajedno u gaćicama i donjem vešu i da se važe. Pa zamislite koliko bi ga bilo sram. Ako želimo biti manje empatični, uvijek ćemo naći razloga da kažemo mi smo bili jedno, a oni drugo. Ako želimo biti empatični – pokušajmo ih razumjeti. To je moja poruka'', poručio je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

I ovaj nastavnik tjelesnog iz Rijeke kaže - nije nikakav problem da učenici mjerenje odrade doma.

''Vaganje provodimo i na kraju i na početku godine, kako bismo pratili njihov rast i razvoj. Mi želimo kod djeteta razviti njegovo samopouzdanje, a ne da se zbog toga dijete osjeća loše i da ima neku određenu nelagodu. To nije naš cilj'', rekao je Matko Lalić, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Nikole Tesla u Rijeci.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu - prvi put se susreću s ovakvom inicijativom, ali je podržavaju i idu korak dalje.

''Ministarstvo je napravilo dopis i uputu školama kao da osiguraju individualno mjerenje visine i težine djece u svojim prostorima i to će ići na SVE osnovne i srednje škole tako da će se ubuduće stvoriti takvi uvjeti'', rekao je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Možda već na kraju ove godine ili početkom iduće grupnom vaganju odzvoni.

Izdvojeno


Reci što misliš!