AKTUALNO / VIJESTI

(NE)BRIGA O STARIJIMA

starKA ministru Aladroviću: Ne slušajte savjetnike i tajnike, odvojite par sati i dođite u obiteljski dom, poslušajte korisnike!

starKA ministru Aladroviću: Ne slušajte savjetnike i tajnike, odvojite par sati i dođite u obiteljski dom, poslušajte korisnike!
Pixabay.com

Udruga je ustvrdila da problem nisu obiteljski domovi i pozvala resornog ministra da posjeti jedan i sasluša korisnike

Ministre, ne slušajte savjetnike i tajnike, odvojite par sati i dođite u obiteljski dom, poslušajte korisnike!

Poručili su to iz udruge starKA ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, napomenuvši da je glavni problemi socijalnih usluga za starije osobe manjak smještajnog kapaciteta, neravnopravnost korisnika usluga u privatnom i javnom sektoru te suficit i bujanje ilegale neadekvatne skrbi opasne po život za koju nema rješenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U priopćenju, koje potpisuje predsjednica Sabina Angelina Latin, između ostalog, navode da rješenja koja se javnosti plasiraju iz Ministarstva ne bave se uzrocima i još će više potencirati probleme.

- U samo 18 mjeseci dobili smo tri potpuno različita scenarija sudbine "obiteljskih domova". Neargumentirana, svaki novi sve nelogičniji i, štoviše, po korisnike sve opasniji. Podsjetimo se i da prethodno najavama predlagatelj zakona odnosno oni koji na nacrtu prijedloga rade (tko to radi je izgleda klasificirano oznakom državne tajne) nisu razgovarali s nikim na terenu i nemaju projekcije kako će se koja "obiti o glavu" korisnicima socijalnih usluga starije dobi. Naime, kad su najavljivali smanjivanje broja korisnika, nisu pitali mogu li obiteljski domovi s 12 korisnika opstati i koliko će ih opstati. Državna tajnica sad najavljuje kako će se dio domova preregistrirati u ustanovu, a dio u udomiteljstva. Zna li koliko će biti kojih, koliko smještajnog kapaciteta će dobiti odnosno sigurno izgubiti? Koliko će nas zatvaranje obiteljskih domova koštati, i u novcu i u manjku kapaciteta? Je li itko svjestan šteta ovakvih najava? Je li ikome u ministarstvu važno što će neki novi ljudi možda gorjeti uokolo, biti u štalama i imati neadekvatnu skrb i što će pasti još jedan ministar socijale, pitaju.

Riješimo li uzrok – riješili smo problem, poručili su ministru.

- Budite ministar koji će se baviti uzrocima, koji će htjeti i usuditi se čuti. Nemojte samo slušati što Vam govore savjetnici, tajnici i šefovi ureda, ta oni su tu cijelo vrijeme; i oni i problemi. Oni samo ministre mijenjaju, Vi ste im ne znamo koji šef po redu. Znamo, ministre, da ste prebukirani i vodite najsloženiji resor, ali odvojite vrijeme. Odvojite par sati jedan dan i dođite, uđite u obiteljski dom. Pogledajte što se radi, poslušajte korisnike što Vam imaju za reći i sve će Vam biti jasno. Dođite, čekamo Vas, poručili su.

Pozvali su i građane da, "kad već ne može naš socijalni sustav", pomognu starijoj obitelji Grubač/Gagovski koja živi od 960 kuna zajamčene naknade: uplatom na poseban račun Hrvatske Udruge za pomoć Žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, skraćeno: HUPŽNDS, IBAN: HR732402006 1500111183. Račun otvoren kod Erste&Steiermarkische bank d.d. Za uplate iz inozemstva Swift/bic: ESBCHR22. Pakete nekvarljive hrane i higijenske potrepštine mož se dostaviti na adresu Udruge: Ivekovićeva ulica 35. Zagreb 10000, koji će uz pisanu potvrdu biti predani ovoj obitelji.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!