AKTUALNO / VIJESTI

JOŠ PAR SATI

Samopopisati se možete do ponoći, od sutra na terenu popisivači: Što ako vas nema doma?

Samopopisati se možete do ponoći, od sutra na terenu popisivači: Što ako vas nema doma?
PIXSELL

Još danas do ponoći možete se popisati putem interneta. Svima koji to ne učine, od sutra, u sljedeća tri tjedna će popisivači pozvoniti na vrata. 

Dovoljno je da jedan član kućanstva bude kod kuće, a Irena Pirjać ima i odgovore za one koji su pri unosu podataka možda pogriješili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

One koji su se sinoć pokušali popisati u zadnji tren - dočekala je ova poruka na ekranu. Pa je rok za samopopisivanje produljen.

"Aplikacija je radila ali je bila jako usporena i dobili smo jako puno upita građana koji su se pokušali popisati ali to nisu uspjeli. Stoga smo donijeli odluku da omogućimo svima koji to još nisu a žele da se mogu samopopisati danas do 24 sata", kazala je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Ukupno se popisalo više od milijun i pol građana. I to najviše stanovnika Zagreba, 56 posto, te gotovo polovina građana Primorsko goranske županije. Terenski će popisivači  najviše posla imati u Ličko senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji gdje se popisalo tek 21, odnosno 22 posto ljudi. 

Na teren kreću sutra i u sljedeća će tri tjedna pozvoniti na vrata svih građana. Zadatak svakoga od njih je obići oko 250 kućanstava.

"Sam organizira svoje radno vrijeme i vrijeme kada će posjetiti koje građane. Jasno, neke će posjetiti prijepodne, one starije, popisivači to već znaju", rekao je glavni koordinator za popis stanovništva Damir Plesac.

A prije izlaska na teren moraju imati negativan test na Covid - što građani mogu, ali čini se, neće tražiti na uvid.

Mjesta za popravni ima na pregršt 

"Pitala bih nekakav identifikacijski dokument, karticu ili nešto. A ovo da su cijepljeni, da nisu zaraženi? Pa mislim da se ne bih možda u tom trenutku sjetila."

"To nije problem. Ljudi daju dokumente, kažu sve što treba. To se sve može pod maskama odradit."

Dovoljno je da samo jedna osoba bude doma kada popisivač dođe, kako bi se popisali svi članovi tog kućanstva. Oni koji su to učinili online, kontrolnu šifru mogu ostaviti na vratima. 

Ili kod susjeda, na oglasnoj ploči zgrade, pa čak i telefonski je javiti popisivaču koji će ostaviti kontakt ne zatekne li vas doma. 

A ako ste pogriješili pri samopopisivanju, moguć je i popravni kod popisivača.

"Omogućeno je da prilikom unosa šifre u napomenu upiše objašnjenja koje pitanje bi želio promijeniti", poručuje Plesac.

To možda neće biti zgorega bakama i djedovima čiji su ih unuci navodno popisali kao ateiste umjesto vjernike. A kakvu sliku očekuje kad popis završi, komentirao je i kardInal. 

"Koliko katolika očekujete u Hrvatskoj? Pa kad bude završen popis ću vam znati reći", kazao je kardinal Josip Bozanić.

Mjesta za popravni ima na pregršt jer ako i niste doma, ne brinite se, popisivači će biti uporni.

Izdvojeno


Reci što misliš!