AKTUALNO / VIJESTI

KOORDINACIJA U KARLOVCU

Ministar Ćorić u Karlovcu: Za HE Lešće postoji nekoliko varijanti, nadam se da će našim rješenjem stanovnici nizvodno uz Dobru biti zadovoljni

Ministar Ćorić u Karlovcu: Za HE Lešće postoji nekoliko varijanti, nadam se da će našim rješenjem stanovnici nizvodno uz Dobru biti zadovoljni
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najavio je da bi uskoro trebalo biti dogovorena i razina zaštite Mrežnice.

- Što se tiče Dobre i HE Lešće i posebnog režima njezinog funkcioniranja, naši koordinacijski sastanci u proteklom razdoblju već su urodili plodom jer je uspostavljena tijesna komunikacija između predstavnika HEP-a i Karlovačke županije, a radi se na iznalaženju idejnog rješenja koje će biti implementirano u narednom razdoblju. To će potrajati s obzirom da je riječ o nekoliko varijanti; to ću prepustiti struci. Kada se odabere konačno rješenje, ono će biti komunicirano prema javnosti i ja vjerujem da će stanovnici nizvodno od Lešća tim rješenjem biti zadovoljni jer je intencija vodni val koji nastaje na Lešću, oscilacije, umanjiti, te kontinuirano komunicirati na svim razinama; mislim na korisnika HE Lešće, HEP, s jedinicama lokalne samouprave i Županijom, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas u Karlovcu.

Učinio je to nakon redovne koordinacije o projekatima u vodnom gospodarstvu u Karlovačkoj županiji, na kojoj su sudjelovali i čelnici Hrvatskih voda, Županije i Grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ćorić je napomenuo da se razgovaralo o još jednoj rijeci, Mrežnici, i njenoj zaštiti. O tome se govori već godinama, a on se nada da će, baš kao i neki drugi projekti, u njegovom mandatu biti završen.

- U narednom razdoblju iznaći će se model dizanja razine zaštite Mrežnice kako bi se, s jedne strane, omogućila veća zaštita biljnog i životinjskog svijeta u i oko Mrežnice, a s druge strane, da stanovništvo uz rijeku optimalno funkcionira u tim novim uvjetima zaštite. Odredit će to struka. Usuglasili smo se da ta razina zaštite mora odražavati našu želju da se to područje zaštiti, a stanovništvo koje se oko Mrežnice bavi određenim vidom gospodarske djelatnosti i dalje to može obavljati. Neke razine zaštite ne bi to omogućile u potpunosti i zato tom rješenju trebamo pristupiti pametno, kazao je.

Zaštita se ne bi odnosila na Vojni poligon Slunj, gdje Mrežnice izvire, ali da na ostatak njenog toka koji će stručnjaci obići u iduća dva tjedna i potom dati stručnu procjenu što i kako.

A Mrežnica i Korana, odnosno, rast njihovih vodostaja na Logorištu i Maloj Švarči više neće biti prijetnja. Radovi na tamošnjim nasipima, dijelovima sustava obrane od poplava, su završeni.

- Uskoro očekujemo tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole. Započeli smo aktivnosti na području Selce - Rečica, jedno je gradilište otvoreno, a do kraja mjeseca izvoditelji kreću s radovima na još dva. Ukupna vrijednost radova na području Selca i Rečice će biti veća od 100 milijuna kuna, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i zaključio da sve ide po planu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!