AKTUALNO / VIJESTI

NAPRAVILI "PLAFON"

Vlada ipak ograničila cijenu goriva po litri samo dan nakon što su iz Banskih dvora objašnjavali da neće intervenirati

Vlada ipak ograničila cijenu goriva po litri samo dan nakon što su iz Banskih dvora objašnjavali da neće intervenirati
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je ipak odlučila privremeno zaustaviti. Cijena benzina može biti najviše 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva 11 kuna

Vlada ipak stvara plafon divljanju cijena naftnih derivata. 

"Na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva. Stoga će Vlada danas donijeti uredbu kojom se cijena motornog benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog na 11 kuna", kazao je premijer Andrej Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Građani očekivano zadovoljni, ali i savjetuju.

"To je primjereno i dobro, što se mene tiče za pohvalu", kazao je Veljko Goldić iz Zagreba.

"Kad je niska cijena goriva viši PDV, kad je viša cijena, niži PDV i riješili bi kompletno situaciju", kazao je Dražen Berta iz Zagreba.

Odluku Vlade pozdravlja i struka.

"Mislim da je to mudar potez. Nazvao bih ga državničkim potezom da se smiri ova histerija koja je na tržištu, da se smiri bojazan ljudi da će to jako utjecati na njihove kućne proračune, što bi i moglo. Dobili su mogućnost kratkoročnog rješenja dok se ne vidi što će biti u budućnosti", kazao je Davor Štern, naftni stručnjak.

Ali oporba ipak pronalazi mane u ideji.

"Vlada nama cijelo vrijeme radi jednu stvar da nam uzme 10 kuna, pa nam onda da 2 kune čime bi onda zadovoljila nekakav puk", kazao je Ante Kujundžić, saborski zastupnik MOST-a.

"Stav je SDP-a da se te stvari rješavaju tzv plivajućim ili plutajućim trošarinama, znači da trošarine rastu ako padne cijena goriva, a da trošarine padaju ako cijena raste", kazao je Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik SDP-a.

No, ono što najviše iznenađuje je činjenica da je Vlada danas donijela konkretnu odluku nakon što je proteklih dana naglašavano da reakcije još neće biti. Plenković odgovara: nikome ne moramo najavljivati naše odluke.

"Ne moramo baš sve što jučer nekoliko sati na užem kabinetu raspravlja Vlada objaviti na webu. Uži kabinet služi za to da detaljno oni koji su odgovorni, koji su izabrani ispitaju sve mogućnosti", kazao je premijer.

Na pitanje novinara da po njegovim izjava ispada da njegova dva ministra, Ćorić i Marić, nisu znali da će odluka biti donesena danas, premijer je odgovorio: "Ma kako nisu znali, ja ne znam što vi insinuirate. Marko, ako gospodin nije pratio detalje, vi mu pojasnite."

Pa evo za one koji nisu pratili sve izjave protekla tri dana.

"U ovom trenutku se ne promišlja o intervenciji na tu temu. Postoji li neka granica? Nismo o tome još razgovarali", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

"Da u ovom trenutku sada nešto konkretno kažem napravit ćemo jedan, dva, tri to bi bilo malo i preuranjeno", kazao je ministar Zdravko Marić.

Budući da je Vlada ograničila cijenu po litri, a nije smanjila trošarine ni PDV, teret ove odluke podnijet će tvrtke koje prodaju gorivo. Oni kažu da će poštovati Uredbu, a u isto vrijeme ispituju posljedice na poslovanje. Premijer ih smiruje.

"Ako limitirate cijenu litre benzina ili litre dizela, stavite je na 11 ili 11,10, vi ste automatski smanjili udio PDV-a koji država uprihodi od svake litre. Ni distributeri ni proizvođači neće imati neku veliku dramu", kazao je Plenković.

Vladina Uredba na snagu stupa u subotu. Dakle, bilo bi pametno spremnik rastegnuti do vikenda.

Izdvojeno


Reci što misliš!