AKTUALNO / VIJESTI

ružičasti porez u saboru

HDZ-ovka briljirala: 'Sada sam malo guglala, vidim da imaju i higijenski ulošci za muškarce pa bi trebalo vidjeti cijene'

HDZ-ovka briljirala: 'Sada sam malo guglala, vidim da imaju i higijenski ulošci za muškarce pa bi trebalo vidjeti cijene'
Patrik Macek/PIXSELL

"Sada sam malo guglala i vidim da ima i higijenske uloške za muškarce, pa mislim da bi se i o tome trebalo porazgovarati", zaključila je zastupnica HDZ-a

U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila je da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Ružičasti porez' iskorijenjen u mnogim zemljama

Stoga se založila za "iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj" kako bi pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama.

Takozvani 'ružičasti porez' problematizira se desetljećima, zbog toga što su ga žene primorane plaćati jer bez tih proizvoda ne mogu. Zbog toga su ti proizvodi izvor stabilnih prihoda za državu, no i razlog zbog kojeg mnoge žene moraju štedjeti na menstrualnim proizvodima, što na koncu narušava njihovu higijenu. Prema istraživanju o menstrualnom siromaštvu koje je 2020. godine provela udruga PaRiter, u Hrvatskoj se radi o jednoj trećini žena kojima su ulošci i tamponi jednostavno preskupi.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. "To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, a trenutno "jedino Mađarska više oporezuje svoje žene od Hrvatske", smatra Glasovac.

Oporba složna, HDZ-ove zastupnice protiv

S ovim prijedlogom složili su se svi oporbeni zastupnici koji su prisustvovali na raspravi. Ali ne i HDZ-ove zastupnice.

Nikolina Baradić (klub HDZ-a) najavila je da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav, pošto nije jasno definirano što su ženske higijenske potrepštine. Također je rekla da Vlada čini puno za sve građane te da je smanjila PDV na osnovne životne namirnice s 25 na 13 posto, a inače vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti. Dalje je nastavila nabrajati što je sve HDZ-ova Vlada dobro učinila za hrvatske građane.

'Zašto bi mjera išla na žene, a ne na sve obitelji?'

"Postavlja se pitanje zbog čega ona ne ukinuti porez na sve higijenske potrepštine, pa da ona to pridonosi obiteljima, a ne samo ženskoj populaciji", rekla je HDZ-ovka Grozdana Perić i dodala kako smatra da bi pomoć siromašnim ženama koje si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine ipak bila zadaća Europske Unije.

Anita Pocrnić Radošević iz kluba HDZ-a također je bila protiv prijedloga primijetivši kako "kada se nekom da, negdje se mora oduzeti", te kako bi, kada bi se svakome udovoljilo, standardni PDV postao iznimka, a ne pravilo. Također joj se ne sviđa što jeftinije uloške neće kupovati samo siromašne žene, već i one bogate. Na kraju je zaključila kako bi bilo bolje da se osiguraju besplatni ulošci za žene koje su evidentirane u centrima socijalne skrbi.  

"Ne menstruiraju žene od kada je HDZ na vlasti. Nije menstruacija nastala onda kada je Andrej Plenković došao na vlast", rekla je Pocrnić Radošević.

'Postoje ulošci i za muškarce'

Jedan od većih bisera rasprave ipak je došao od HDZ-ove Nadice Dreven Budinski.

"Sada sam malo guglala i vidim da imaju i higijenski ulošci za muškarce, pa mislim da bi se i o tome trebalo porazgovarati i vidjeti cijene", zaključila je zastupnica.

Izdvojeno


Reci što misliš!