AKTUALNO / VIJESTI

IZUZETNO PRIZNANJE

Glazbena škola Karlovac dobila nagradu kao najuspješnija glazbena škola u Hrvatskoj za 2021. godinu!

Glazbena škola Karlovac dobila nagradu kao najuspješnija glazbena škola u Hrvatskoj za 2021. godinu!

Učenici i njihovi mentori su u školskoj godini 2020./2021. osvojili su pet državnih i čak 37 međunarodnih nagrada.

Karlovačka Glazbena škola dobila je izuzetno priznanje! Dobila je Nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga kao najuspješnija glazbena škola u Hrvatskoj za 2021. godinu.

Pročitajte sve što je škola postigla u 2021. godini!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Glazbena škola Karlovac, osnovana 10. listopada 1804. godine kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.  Školu čine 535 učenika i 80 djelatnika. Glazbena škola Karlovac provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje a osim u Karlovcu djeluje u Područnom odjelu Ozalj u kojem nastavu pohađa 56 učenika. U srednju glazbenu školu 2021. godine upisana je treća generacija učenika glazbenog usmjerenja koji je objedinjen i vraćen u sustav Škole nakon 40 godina. U srpnju 2021. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je  općeobrazovne kurikulume za Umjetničke škole u kojima su nastavnici hrvatskog jezika i matematike bili aktivno uključeni na što smo jako ponosni.  Važnost objedinjavanja stručnih i općeobrazovnih predmeta smo prepoznali kao priliku za povećanje interesa upisa učenika u srednju glazbenu školu.  Zato smo i ove godine vrijedno radili na promociji našeg zanimanja kroz razne aktivnosti kako bi kod učenika osnovne i pripremne glazbene škole osvijestili priliku za nastavak kvalitetnog srednjeg obrazovanja kao temelja za nastavak visokoškolskog obrazovanja s naglaskom na umjetnička područja.

Glazbena škola Karlovac se usprkos otežanim uvjetima rada u vrijeme pandemije u 2021. godini može pohvaliti brojnim  uspjesima učenika i nastavnika koji nastavljaju glazbenu tradiciju dugu više od dva stoljeća. 

Upravo na temeljima tradicije nastali su mnogi važni projekti koji Glazbenu školu Karlovac pretvaraju u Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima Karlovačke županije. Kao članica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz svoj godišnji Kurikulum tijekom 2021. godine uspješno provodi višegodišnje projekti a pokreće i neke nove. Programe projekata Karlovac Piano festival, Međunarodnu ljetnu školu gitare i Noć glazbe prema Javnom pozivu i ove godine sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija, Grad Karlovac i Karlovačka županija. Noć glazbe i Karlovac Piano festival nacionalni su projekti koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Glazbena škola Karlovac je 2021. godine peti put zaredom osvojila najveći iznos na Javnom pozivu Ministarstva turizma i sporta i pokrenula novi turistički proizvod Tesla Ozalj  festival 2021. Taj uspješno proveden projekt predstavljen je Europskom parlamentu preko uvažene zastupnice Željane Zovko a o projektu je snimljen i dokumentarni film. Projekt je povezao digitalne alate, zelenu mobilnost, inovativne prakse i turizam a svojom provedbom je pokazao kako umjetničko obrazovanje može biti atraktivno zanimanje budućnosti u kulturnom turizmu. Glazbena škola Karlovac je u 2021. godini provela unutarnje i vanjsko vrednovanje s ocjenom digitalno napredne e-škole. Vanjsko vrednovanje proveo je  CARNET i Fakultet organizacije i informatike, akademski partner na programu e-Škole. 

U 2021. godini Škola je započela više Europskih projekata. Ističu se projekt Erazmus + pod nazivom GLOBAL SOUNDS  u partnerstvu sa školama iz Njemačke, Turske i Sjeverne Makedonije, te eTwinning projekt Cultural Journey kojem je Nacionalna služba za podršku  Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) dodijelila Oznaku kvalitete nakon detaljne provjere da je projekt ispunio nacionalne i europske standarde. U projektu sudjeluju učenici i nastavnici iz 10 zemalja Europske unije. 

Pored navedenih projekata 2021. godine učenici i njihovi mentori su u školskoj godini 2020./2021. osvojili 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su za svoja postignuća sa svojim nastavnicima primili  Nagradu Karlovačke županije. 2021. godine koncerte su održali mnogi eminentni umjetnici među kojima ističemo pijaniste Zvjezdana Ružića, Lovru Marušića, Miju Pečnik, Zvjezdana Vojvodića, violinistu Ivu Martinovića i gitarski trio “EVOCACION“. U projektima i koncertima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Glazbene škole u Varaždinu, Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Pavla Markovca iz Zagreba i Glazbene škole Jastrebarsko. Održano je nekoliko online edukacija u suradnji sa stručnjacima za mentalno zdravlje djece i odraslih kao i edukacije kolega mentora i savjetnika članova Tima za kvalitetu Glazbene škole Karlovac.

Škola je bila domaćin Dobrotvornom Koncertu u Gradskom kazalištu Zorin dom u korist potresom oštećenoj Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. Koncert je organizirala Udruga poklonika Milke Trnine, a nastupili su učenici solo pjevanja Glazbene škole Karlovac i studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Održano je 13. izdanje Školskog natjecanja mladih pijanista na kojem se predstavilo gotovo 70 učenika klavira i Šesto školsko natjecanje gitarista, na kojem je nastupilo  38 učenika gitare.

Škola je bila domaćin 37. Državnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji pjevanje u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Održano je nekoliko odlično posjećenih koncerta na otvorenom. Koncert  “KLASIKA U PARKU“ prikazao je izvrsne učenike uz Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac. Drugi koncert pod nazivom „MALA NOĆNA MUZIKA“  je uz Karlovački komorni orkestar predstavio naše nastavnike, priznate umjetnike. Koncerti su održani pod dirigentskom palicom našeg  mladog maestra Vetona Marevcija.  Koncerte na otvorenom su održali i naši gitaristi u orkestru i komornim sastavima u Glazbenom paviljonu i u Slatkovodnom akvariju Aquatika.

Škola redovito razvija svoju izdavačku djelatnost pa je tako i 2021. godine izdala  Školski godišnjak, i priredila Monografiju 20 godina Međunarodne ljetne škole gitare Glazbene škole Karlovac. 

Iako su mnogi koncerti održani uživo, najveći dio koncertne djelatnosti se preselio online na YouTube kanal pa je tako održano 29 online koncerata pod nazivom KONCERT KAD GOD POŽELIŠ. Koncerti su osim na YouTube kanalu Glazbene škole Karlovac bili emitirani i na Trend Televiziji svakog utorka.  Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je važnost Projekta digitalizacije bogate arhivske građe (programa, plakata, audio i video zapisa) Glazbene škole Karlovac pa je putem Javnog poziva za digitalizaciju započelo financiranje projekta pod nazivom „Glazbeni Karlovac“ koji će završiti  2024. godine povodom proslave 220. godišnjice Škole.

Glazbena škola Karlovac kroz svoje projekte uvijek povezuje učenike, nastavnike, bivše učenike, studente, škole, županije, gradove, diplomate, ravnatelje, roditelje, razmjenjuje iskustva, educira koncertnu publiku i odgaja nove generacije. Uvijek i svugdje ističe važnost i ljepotu bavljenja glazbom i čini glazbeno zanimanje vidljivim, prepoznatljivim. U centru svih  aktivnosti Glazbene škole Karlovac su vrijedni učenici kojima su potpuno u posvećeni i zbog kojih postoje.

Izdvojeno


Reci što misliš!